Yeni Alınan Batarya İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. yeni alınan bataryayı kesinlikle şarj etmeden kullanmayınız minimum 12 saat laptop kapalı vaziyette (ilk şarj için) dolum işlemini gerçekleştirin.

ilk kullanımlarda bataryalar düşük performans gösterebilir. bu normaldir endişe etmeyiniz.

bataryanın ideal performansına kavuşması için ise; şarj ve deşarj işlemini 5-10 defa arasında yapmalıyız.

şarj: bataryayı %100 seviyesine getirme , Deşarj: %5 ile %10 arasına indirme işlemidir. bunları yaparak bataryanızın ideal performansına erişebilirsiniz.

2. bataryaların kullanım şekli pil hücrelerinin ömrü açısından çok önemlidir.

bataryayı sürekli canlı tutmalısınız. haftada en az 2 defa şarj - deşarj işlemini gerçekleştirmelisiniz ki hücreler enerji depolama özelliğini yitirmesin

-bu hatayı genelde masaüstü kullanımı yapan kişiler çok fazla yapmaktadırlar. işlerinin yoğunluğu ile güç bağlantılarını batarya %100 olsa bile hiç bir zaman çekmiyorlar ve zamanla batarya performans kayıplarına başlıyor.

-yapılan bir büyük hata ise bataryaların %5 altına kadar kullanımı kesinlikle %5 altına bataryalarınızı indirmeyin ki fark etmişsinizdir. işletim sistemi batarya değerini %5 ile % 10 arasında olduğunda otomatik uykuya alıyor bataryanızın performansı için güç bağlantısını yapmadan bilgisayarı tekrar açmayı denemeyin. Şarj edilebilir bataryaların %0 değerine ulaştığında ilk dorumu yapmakta zorlanabilir ve iç devreleri bozulabilir. bu durumda hücreler sağlam olsa bile batarya dolum işlemini gerçekleştiremiyecektir. sıklıklar karşılaşılan bir problemdir ve bir çok model için bu durumun gerçekleşmesi ihtimaller arasındadır.

3. Laptoplarınızda soğutma sistemlerinin çalışıp çalışmadığına dikkat ediniz. Aksi takdirde pil hücreleri zarar görüp özelliklerini yitirebilir.

-(laptopa bağlı olmadığı durumlar için geçerli )batarya sağlıklı kalabilmesi için en uygun olan ortamda (kuru) %100 dolu olmalı ve haftada en az 1 kes şarj - deşarj işlemi gerçekleştirilmelidir.

yapılan bir büyük hata daha: bu yazıyı okuyan her kişi mutlaka bir kere bile olsa yapmıştır (bende yaptım::))). bilgisayarımız açık iken batarya takma-sökme işlemi sadece batarya için değil bilgisayar içinde tehlikeli ve yanlış bir davranıştır. kesinlikle yapılmamalıdır. genelde sökme işlemi ki bu işlemde bilgisayar donduğu anda yapılır eğer böyle bir hata ile karşılaşırsanız mutlaka önce bekleyin işletim sistemi kendisi donmayı gidermeye çalışsın olmuyorsa son çare (yaptığımız yanlış bir adım ama kötünün iyisi diyebilir) batarya sökmek yerine bilgisayarı açma kapama tuşuna bilgisayar kapanıncaya kadar basılı tutunuz.

-batarya nemli, ıslak veya aşırı sıcak ortamlarda çok çabuk hasarlanır olabildiğince uzak durmaya çalışın böyle ortamlardan

-ihtimal ki; bilgisayar ıslandı ilk yapmanız gereken bataryayı sökmek ve bilgisayarın enerjisini kesmek olsun sıvı temasının hasarını en aza indirmek için gerekli bir adımdır

4. Batarya yuvasına oturmuyor ise zorlanmamalıdır "zorla güzellik olmaz" fiziksel hasarlara sebebiyet verirsiniz.

bir bilgisayar ve bir batarya arasındaki uyum sadece yuvaların birbirine tam oturmasıyla sağlanmaz mutlaka elektiriksel uyumlarında eşik değerlerini sağlar nitelikte olması gerekir. bilgisayarın üzerinde yazan input, volt ve amper değerlerini asgaride taşıyabilen, yeterli seviyede güce (watt) sahip bir güç kaynağına (adaptör) ihtiyaç varır. Aksi halde bilgisayar çalışsa bile batarya şarjı gerçekleşmez ve hücreler zamanla canlılığını yitirir.

-bataryalarını asla sabit bir kullanım süreleri yoktur. "benim bataryam 4 saat gidiyor" peki her zaman mı? tabiki hayır kullanım durumunuza göre değişebilir bataryam bozuldu kanısına varmayın eğer ağır bir uygulama veya oyun çalıştırıyorsanız 1 saatte de bitebilir bu sizin bataryanızın bozulduğu anlamına gelmez.

5. halk arasında konuşulan "şoklama işlemi" kesinlikle tavsiye edilen bir durum değildir.

bataryanıza geçiçi bir kapasite verir ama kısa sürede bataryayı tamamen öldürür

6. 2 haftadan fazla laptobunuzu kullanmayacaksanız pilinizi çıkartın ve serin bir yerden saklayın

- Laptobunuzu adaptör(güce bağlı) ile kullanıyor iseniz bilgisayarı kapatınca adaptörü prizden çekiniz.

- Pilinizin tam bitmeden şarj edilmesi pil hücrelerinin normalde ulaşması gereken maksimum güç düzeyine kadar şarj olmasını engeller. bu da bir şarj- deşarj periyodunda pil ömrünün beklenenden kısa sürmesinin ve bilgisayarın pil göstergesinin tutarsız çalışmasına neden olur.

Etiketler: