Bademin Faydaları

Badem’in hangi iklimde, nerede yetiştiği, ne zaman hasat edildiği, nasıl kullanıldığı, faydaları nelerdir tüm soruların cevabı makalenin detaylarında bulabilirsiniz.

Badem iklim olarak yazların sıcak kışların ise ılık olduğu genellikle Ege ve Akdeniz ikliminde yetiştirilmektedir. Ağaç kısmı soğuklara dayanıklı olduğu için karasal Güneydoğu ve İç Anadolu’da da yetiştirilebilir ( tabi kalitesi ve hasat verimi Akdeniz’e göre daha azdır ) Nemli ve bol yağışlı iklimde ise badem yetiştiriciliği yapılamamaktadır. Badem olgunlaşması bölgesel olarak değişmektedir. Genel olarak bakıldığında haziran sonlarında başlar ağustos sonuna kadar hasat dönemi olur. Hasat bitti artık bademlerimiz elimizde nasıl tüketilmesi bizler için daha faydalı olacaktır? Badem çiğ veya kavrulmuş olarak yenilebilir çiğ badem; besin değeri korunmuş olarak kalmaktadır. İçerisindeki potasyum, kalsiyum, demirin yanında A ve C vitaminine içinde barındırmaktadır. Kavrulmuş badem ise bademin yüksek ısıya tabi tutulmasından dolayı içindeki mineral ve vitaminlerin besin değerleri azalmaktadır. Belki sorgulamışsınızdır o zaman neden kavruluyor? Kavrulmuş badem kurutulduğu için daha uzun ömürlü muhafazaya sahip ve tuz ile lezzetlendirildiği için satışta rağbet fazla oluyor. Gelelim faydalarına bu güzel nimet nelere kadirmiş?

·         Beden ve zihin yorgunluğunu giderir.

·         Hamilelerin zayıf düşmemesini sağlar.

·         Sütle içilirse, mideyi kuvvetlendirir.

·         Kabızlığı giderir.

·         Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarım hafifletir.

·         Bronşit, boğaz ağrısı, anjin, boğaz yanması ve akciğer hastalıklarında faydalıdır.

  • ·         E Vitamini Deposu.   
  • ·         Tansiyonu dengeler.
  • ·         Kalsiyum ve Magnezyum ile kemik gelişimine etkilidir.
  • ·         Lif bakımından zengindir.

Her zaman yapmak zorunda olduğum bir uyarıdır! asla faydalı diye bir şeyin fazlasını kullanmayın! Doğru zamanda doğru ölçeklerde tükeniniz. Bizler sadece bilgilendirme amaçlı içerikler yayınlamaktayız. Bu uyarı badem içinde mi geçerli evet fazlası ( özellikle kavrulmuş için) yağlanmaya sebep olur.

Etiketler: #sağlıklıyaşam #badem #çiğbadem #sağlıklı