Leonidas Stergiou Analizi

3 Mart 2002 İsviçre Zürih doğumlu genç yaşta parlamış çok özel bir stoperi anlatmak istiyorum.

Stergiou , İsviçre'nin Toggenburg bölgesindeki Wattwil'de Sırp bir anne ve Yunan bir babanın çocuğu olarak dünyaya geldi .
Henüz 10 yaşında Wil şehri alt yapı takımlarından ‘’ FC Wil 1900 Altyapı ’’ ile futbola başlayan Leonidas Stergiou 3 yıl burada akademi eğitimini aldıktan sonra; şehre 30 km mesafede St. Gallen kentine geçmiş ve orada hayatını şekillendirecek bir imza ile FC St. Gallen 1879 alt yapısına seçilmiştir. Kısa sürede tüm alt yaş takımlarında boy göstermiş ve 20/07/2019 tarihinde Luzern maçı ile ilk kez A takım hem de 11 de başlamış ve o sezon takımın değişilmez parçası olmuştur.  Daha A Takım da 3. Maçı olacak Borussia Dortmund karşısında oynadığı muhteşem futbol onu Avrupa’nın büyük takımları dahil pek çok scout için izlenmesi gereken bir yetenek raporlaması oluşturmuştur. Yine o sene 17 yaşında İsviçre milli takımına seçilmiştir. 2021 yılında 3 aylık bir sakatlık dönemi kariyerinde bir düşüş getirmiş akabinde performansı bir miktar düşmüş bu sebeple alıcısı ve takip eden takım sayısı azalmıştır. 2022 toparlanma iniş çıkışlarla geçerken 2023 senesi onun adına daha çok istikrarlı bir oyuncu moduna dönmüştür.



Biraz da teknik özellikleri ve becerilerinden bahsedelim. İlk dikkat çeken özelliği çok seri olması özellikle kademelere girerken rakibin onu tanımaması durumunda çok çabuk top kaybedeceği kesindir. Geriye dönüşlerde, ani ara toplarda çok çok çabuk reaksiyon vermesi size güven hissi veriyor. Kısa paslarda ve uzun paslarda özellikle oyun kurmada bağlantı oyunu isteyen her hocanın aradığı ayaklara sahip. Burada tek sıkıntı zaman zaman oyundan kopması ve performans düşüklüğü yaşadığı maçlarda bocalaması yaşına verdiğim daha gelişim göstermesini beklediğim bir eksiği. Kafa toplarında baba stoper sayılmaz hava hakimiyeti biraz zayıf. Topla ileri çıkma isteği yer yer top kayıpları ile risk oluştursa da iyi bir orta saha kurgusu ile pas özelliğini kullanarak çözebilir.



Gelelim beklentilerime bana göre ligi çok ciddiye alınacak bir lig değil o yüzden bir transfer yapılacaksa önce kira ile opsiyonlu almak lazım. Potansiyeli 4 yıldız olsa da gelişimi ve gelişim hızı onun 3 lere kadar gelebileceğini söylüyor. Ödenecek miktar da kira için 1,5 M opsiyon satış için de 5 M bandı. Yaşı ilerlemeden Süper lig de Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi lokomotif takımlara gelebilirse birkaç sene sonra Avrupa’da Sevilla, Monaco, Porto seviyelerine ulaşabilir… 

Etiketler: #dünyayıldızı #LeonidasStergiou #gözlemci #transfer