Geometriyi nasıl çalışmalıyım?

Özellikle lise öğrencilerinin korkulu rüyası olan geometri aslında birçok öğrenci için hobi mahiyetindedir. Peki, çözemiyorum göremiyorum anlayamıyorum ya da zor sorularda tıkanıyorum diyorsanız neler yapmalısınız gelin biraz geometri için beyin fırtınası yapalım.

Geometri: Şekillerin dansı diyebileceğim birçok kuralın birçok ince detayın tahmin yetenek ve çalışma ile şekillere dönüştürülmesi sanatı diyebilirim. Bu tanım sadece bana özgü bir ifade şekli her hangi bir literatür ile alakası yoktur.

Geometri için önce seviyenizi tespit etmeniz gerekir bana göre 3 grup seviye vardır. Başlangıç, orta ve ileri düzey. Geliniz biraz daha detaylı konuşalım.

Başlangıç düzey: Başlangıç düzey dediğim öğrenciler genellikle sözel bölüm seçmiş Anadolu liseleri meslek liseleri imam hatiplerin bir kısmı ve mezuna kalmış birçok öğrenciden oluşuyor. Başlangıç olarak matematik konularından sayılar, üslü ifadeler, köklü ifadeler, çarpanlarına ayırma, eşitsizlikler, mutlak değer gibi başlıca temel konuları belli bir düzeyin üzerinde biliyor olmalılar. Eğer eksiklik varsa ilk bu konulara acilen çözüm bulunmalı. Daha sonra ise geometrinin en önemli konusu sayılacak temel ifade ve açılar konusunu en iyi şekilde öğrenmeleri gerekir. Bazı önemli kurallar var ki tüm geometri boyunca kullanılacaktır. Anlatan hocanın geometri kurallarına hâkim olması ve önemli noktaları belirtmesi gerekir ki öğrenci o kısımları daha dikkatli dinlesin ve not alsın. Konuyu dinledikten sonra ilk iş olarak konu da ki tüm özellikleri bir yere not ederek soru çözümüne başlanır. Nerede ise her konuda birkaç özellik vardır. Ve bu özellikler soruların için de harmanlanmış şekilde beklemektedir. Sorular da ilk olarak kuralları aramak doğru adımdır. Daha sonra ise hamle gerekir. Bazen bir dik çekmek, bazen bir paralel atmak, bazen açıortay ve bazen de açıyı bölmek gibi sorudan soruya değişen hamleler ile çözüme gidilir. İlk etapta hiç çözemeye bilirsiniz ama asla yılmak ve çekinmek yok hocanıza ve ya arkadaşınıza sormalısınız. Anlatan olmaz ise bu ders çok zor anlaşılacaktır. Anlatılanları kendi anladığınız şekilde not alırsanız birkaç gün sonra aklınıza takılan her detayı bir kez bakmakla hatırlarsınız. Öğrendiğinize inancınız geldi ise açılar, dik üçgen, ikizkenar eş kenar ve alan birinci kısım açıortay, kenarortay, benzerlik ikinci kısım olarak ayırmalısınız adım adım konu sırası uygulayarak üçgenler kısmını belki üç ayda her gün iki saat çalışarak halledebilirsiniz. Bana göre üçgenler kısmı geometrinin can damarı ve %50 sinden fazlası. İlerleyen konularda ise zaten geçmişten gelen bilgileri de kullanarak çoğu soruyu çözersiniz örneğin çemberde bir soruyu çember özelliklerini hiç kullanmadan üçgenler yardımı ile çözebilirsiniz.

Orta düzey: Orta düzey geometri öğrencileri genellikle sayısal bölüm seçmiş fakat çalışma ve düzenli ders takibi az olan bazı meslek liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu öğretmen liseleri gibi okulların sayı sayısal ve eşit ağırlık öğrencilerinden oluşur. Geometri de kullanılan matematik kısmında pek sorunu olmayan geometri de ise başlangıç konularından ileri gidememiş arkadaşların düzeyidir. Öncelikle çalışma şekli bir konu anlatımlı soru çözümlü kitap, bir tane soru bankası ve bir tane de ağır soru bankası olmak üzere 3 kitap takip etmeleri lazım. Eski sistem de ki (LYS) 30 Geometri sorusundan 7-8 ile başlar ve sene sonunda bu sistemle 20-23 arası bir rakama ulaşırlar ve bu netler güzel bölümler için yeterlidir. Bol özellik tekrarı yapmalarını tavsiye ederim. Bunun yanın da özellikle ilerleme kat ederken fazla öz güven ve gevşeme riskine karşı tetikte olmaları gerekir. Çoğu zaman tam öğrenme başlarken öğrenci önce kolay kitabı bırakır sonra zor olanı en son sadece kuralları okur ve örnekleri çözer geçer bu şekilde devam edince zamanla eksikler artar ve işin içinden çıkılmaz olur.

İleri düzey: İleri düzey ise çoğu zaman Fen lisesi Anadolu ve Anadolu öğretmen liselerinin meraklı öğrencileri için uygun olan çalışma şeklidir. Başlangıçta 10-15 net arası yapan bir kesim sene sonunda 25-30 arası nete ulaşabilir tabi ki gerekli çalışmalar yapılırsa. Aslında bu çalışma diğer derslerin dinlenmesi amacıyla kullanılmalıdır. Ne demek istiyorum açayım biraz; örneğin bir öğrenci biyoloji çalıştı ve sözel bir ifade topluluğu ile zihnini yordu. Ders bitince ara vermek yerine geometri açıp oradan birkaç test çöze bilir.

Bunun yanında 3 farklı soru bankasını her konu için eşit seviyede götürerek sene ortasına doğru 4. Soru bankasını baştan başlayarak tekrar amaçlı çözebilirler. Çözülmeyen ve ya sıkıntı yaşanan her konuda mutlaka geometriyi iyi bilen bir arkadaşa ve ya öğretmene danışılmalıdır. Öğrencilerin kendi aralarındaki iletişim öğretmenle olan ilişki den daha samimi olacağından anlama ve kavrama daha rahat olacaktır bu sebeple önce arkadaşlara sorulabilir.

Değerli öğrenciler uzun lafın kısası sizler geometri öğrenmek istiyorsanız önce matematikten 5-6 konuyu halletmeniz ardından iyi bir konu anlatım kitabı ve ya video ders anlatımı seçmelisiniz. Özellikler iyice anlaşılmadan konu bitmiş sayılmaz ve soru tipleri fazla olduğu içinde asla ben oldum havasına girilmemeli. Hamle olayı öğreticiye bağlıdır. Bir soruda birkaç çözüm vardır ve sizler dinlerken en kısa çözümü isteyin ve birkaç farklı çözüm olması için bazı özel hissettiğiniz soruları diğer hocalara da sorun… 

Etiketler: #geometri #eğitim #geometrinasılöğrenirim #geometriteknikleri #geometrisoruçözümü #geometripratikleri #geometrikısayolları