Çamaşır Makinesi İcadı ve Gelişimi

Çamaşır makineleri günümüzde evlerin neredeyse hepsinde olan en yaygın ev aletidir. Peki bu makinelerin tarihi, en eski uygarlıklara kadar uzanıyor; çünkü insanlar, ellerinde yıkadıkları çamaşırlar zorluklarına o günün imkanlarını kullanarak çözümler türetmişlerdir. Sofistike çamaşırhaneler ve tankların içerisinde giysileri yıkamak için yollar aramışlar ve el yardımıyla bile olsa ilkel ilk çamaşır makineleri oluşturulmuştur.

Çamaşır makinesi temel bir ihtiyacı karşılar: elbiseler ve ev eşyalarını yıkamak için. Ve bu günlük olan bir gereksinimdir, bu yüzden insanlar yıkama süresini azaltmak, az zahmet çekmek ve daha hijyenik hale getirmek istediği için, günümüzde kullandığımız çamaşır makinelerinin temellerini atmıştırlar.

İlk yıkama evleri

Çamaşır el ile yıkanması zahmetli bir iştir. Çamaşır yıkayacak kişiler çamaşırlarını bir akarsu kenarına, nehir kenarına, çeşme veya yıkama evlerinin kenarlarında sabun ile yıkardı. Kumaşı taş veya ahşap zemin üzerine sürterler, gerekirse toprak ekleyerek lekeleri ve kirleri temizlerler. Daha sonra mümkün olduğu kadar suyunu akıtmak için tahta bir çırpıcı ile vurmadan önce sıkardı.

Çamaşır makinesinin temellerini 1767 yılında Jacob Christian Schäffer atmıştır. Fakat çamaşır makinesinin ilk patentini 30 yıl sonra Amerikalı Nathaniel Briggs aldı. İcat edilen çamaşır makinesinin çalışma prensibi Bir tankın içine sıcak su dökmeyi, elbiseleri yıkamak için bir kolu döndürmeyi ve ardından iki silindir arasında sıkmayı içeriyordu. Tank daha sonra bir musluk kullanılarak boşaltılmıştır.

Uzun yıllar bu düzenin üzerine kurulan basit yenilemeler çamaşır makinesinde bir devrim yaratmadı. Lakin

210 yıl sonra, çamaşır makineleri icadında devrim gibi bir gelişme oldu ve elektrikli çamaşır makinesi icat edildi.

1905 yılında, ilk tamburlu çamaşır makineleri ortaya çıktı. Hala elle çalıştırılıyorlardı

ama çelik tank, bir kömür brülörünün dahil edilmesine izin verdi.

1920'ye doğru ilk elektrikli makineler doğdu: sadece dönme mekanizması elektrikti. Kalan kontroller hala manueldi.

Gelişen sistemler ile 1930’da makineler otomatikleşti. Yeni modellere basınç anahtarları, termostatlar ve zamanlayıcılar dahil edildi.

1980'lerden itibaren elektronik alandaki ilerlemeler çamaşır makinelerinin reaktif ve ekolojik olduğu anlamına geliyordu:

· Sensörler sayesinde parametrelerin ayarlanması: su seviyesi, hız, eğirme…

· Kilo algılama

· Farklı çevrimler: renkliler, beyazlar, yünlüler, sentetikler…

· Enerji ve su tasarrufu

1990 yılında, bir İngiliz mucit James Dyson, iki silindire sahip, ters yöne dönerek çamaşır yıkama sürelerini azaltan ve daha iyi sonuçlar veren bir çamaşır makinesi üretmiştir.


Etiketler: #icatlar #çamaşırmakinesi #JacobChristianSchäffer #tambur