Araba ne zaman icat edildi

Araba, iki ya da dört tekerlekli motorlu taşıtlara verilen isimdir. Araba aslında motorlu taşıt olarak bilinse de eskiden hayvan gücü ile hareket edebilen sadece tekerleklerin olması yeterli olan bir basit taşıma aracı olarak da düşünebiliriz. Böyle olunca aslında arabanın gerçek tarihi bir nevi M.Ö 3500’yu yıllara dayanır. Tekerlek ilk icat edildiğinde ilk araçta yapılmış sayılır ama tabi günümüz araçları bu sistemle çalışmamaktadır. Günümüzde motorla çalışan araçlar kullanılmakta peki bu sistem ne zaman üretildi, dersiniz ?

İlk üretilen motorlu araba

İçten yanmalı motor icat edildikten sonra, artık mühendisler hayvan gücü olmadan bir araç yapılabileceğine inanıp üzerinde çalışmalara başladılar. Bu isimlerin başında ve ilk bilinen kişi alman mühendis Karl Benz 3 tekerlekli bir bisiklet gibi (önde bir arkada iki) ortasında motor olan bir araç inşa etmeye başladı. Ve çalışmalarının sonucu olarak 1885 yılında Motorwagen isimli aracını tamamladı. ve tarihe adını ilk motorlu aracı yapan kişi olarak yazdırdı. Günümüzde onun soyadını taşıyan Mercedes-Benz dünyanın bilinen en eski otomobil üreticisidir. İlk başta üretici az olduğu için sınırlı sayıda araç yapılıyordu bu yüzden yalnızca dönemin zenginleri kullanıyordu. Tabi bir şeyin ilki olduktan sonra geliştirilmesi daha kolaydır nitekim bu doğrultuda 1914’te Amerikan Henry Ford montajı daha kolay olan bir sistemle araba üretmenin yolunu buldu. Böylelikle otomobiller daha hızlı ve çok sayıda üretilmeye başladı. Araç sayısı arttığı için fiyatlarda düştü bu doğrultuda daha fazla kişi araç sahibi olmaya başladı. Tabi araç sayısının artması yeni yollar, otoparklar, otoyollar, oto tamir açılmasına sebebiyet verdi. Bu açılan yerler genelde şehir merkezlerinde olduğu için insanlar işlerine gidebilmek için şehir merkezlerine göç etmeye başladı. Araçlar o dönem benzin ile çalıştığı için ve araç sayısı git gide artığına haliyle benzin ihtiyacı doğdu ve araç üreten büyük ülkeler yeni yerler keşfedip sömürge ülkeler aramaya başladı. Aracın icadı sömürgecilikte önemli bir nokta oldu.

Bugün yollarda bir milyardan fazla araba var. Buda bizleri petrol ve benzine bağımlı yapıyor son yıllarda yeni üretilen araçlar gaz ve elektrikle çalışması kaynak ortamının artmasına sebep oldu.


Etiketler: #benz #araba #yanmalımotor #ilk #icat #henryford #karlbenz #motorwagen