Barkod Sisteminin İcadı ve Gelişimi

Gittiğimiz her süpermarkette hatta ufak bakkallarda dahi görebileceğimiz barkotlu sistemin tarihini hiç merak ettiniz mi? Hayatımızda öyle bir yer edindi ki belkide sadece süper marketlerde değil stok kavramının olduğu her işletme ve birimde barkotlu sistem uygulanmaktadır. Peki bu yapının temellerini ilk akleden ve hayata geçiren kişi kimdir?

1949 yılında yenilikçi bir market sahibi stok tutmakta zorluk ve kasadaki yavaşlıkların giderilmesi için Drexel Teknoloji Enstitüsü'nde bir dekana buna ait bir çalışma yapması fikrini ortaya atmıştır. Bu muhabbetin geçtiği sırada orada bulunan ve olayı dinleyen Bernard Silver olayları arkadaşı   Norman Joseph Woodland’a  aktardı ve birlikte proje için çalışmaya başladılar. Projede hangi sistemin kullanılacağı konusundan araştırma yaparken Woodland bir gün sahilde kumsal üzerine çizgiler ve noktalar çizmeye başladığı sırada: “Noktaları ve çizgileri aşağı doğru uzattım ve onlardan dar çizgiler ve geniş çizgiler yaptım.”  Wodland bu sistemin mors alfabesi ile başarılacağını bulmuştur. Nasıl yapacağının anlan Wodland ve Silver çalışmalara başlamış ve 1952 yılında patentini almıştır.

Hiçbir proje doğmasıyla bugünkü halini alamaz, barkod sistemine bunlardan birisidir. zaman içerisinde çok sayıda yenileme ve gelişim yaşamıştır. Hatta ilk patent döneminden sonra market zincirlerinde hemen kullanılamamıştır. Temeli olan ama kullanımı zor bir yapıydı. Bu yüzden 1962 yılında Philco şirketine patent hakları satıldı.

David Jarrett Collins, öğrencilik yıllarından demir yollarında çalışırken vagonların otomatik listelenmesi eksikliğini fark etti. Collins öğrenim hayatını bitirdikten sonra demiryolu için düşündüğü sistemi hayata geçirdi. Yük vagonlarının yan tarafına barkodlar yerleştirdi. KarTrak sisteminde vagonlar istasyondaki tarayıcılarda tarandıktan sonra varış yeri ve kargosu belirlenecekti. Teorikte hazırlanan ve başarılı olan proje gerçeğe yansıtıldığında yük vagonlarının tarayıcı yanından geçerken ki sallanma ve zıplama hareketleri yüzünden verinin okunması oldukça zayıfladı.

Bulunuşundan yıllar geçmesine rağmen bir türlü hayatın içine dahil olamayan barkotlu sistem gelişen teknoloji ile ilerleme kat etmeye başlamıştı. 1970’lerin başı itibariyle IBM lineer UPC barkodunun icadı ile artık günümüz barkod sistemine yaklaşmamıza sebep oldu. Lazerlerin düşen maliyeti ve entegre devrelerindeki gelişim bu sistemi gündelik hayata içinde kullanılır kılmıştır. Fikir babasının hayalindeki olay artık gerçekleşecekti. Çeyrek asır da alınan yol ile, 26 haziran 1974 yılında saat 08:01’de bir süpermarketten 10’lu sakız satışı barkotlu sistem ile gerçekleşmişti.

Hızla gelişmeye başlayan barkod sistemi o kadar ilgi gördü ki marketlerde kullanımı yarım asıra gelmeden dünya üzerinde ulaşmadık yer kalmadı.

Etiketler: #Bernard Silver #Norman Joseph Woodland #KarTrak #David Jarrett Collins