CD İcadı ve Gelişimi

Bugün bir şarkı dinlemek istiyorum. Acaba nereden dinlesem; Youtube, Spotify, SoundCloud, Deezer, Fizy vs. belkide büyük küçük yüzlerce programdan bu sorunun cevabı olabilirken, bugün değil de 40 yıl öncesinden sorsam bu soruyu?

Bireysel müzik sanatının gelişimdeki en büyük araçlardan birisi CD ( Compact Disc – Yoğun Disk ) 1979 yılında icat edildi. 1,2 mm genişliği, yaklaşık 20 gram ağırlığında polikarbonat ( güçlü dayanıklı malzemedir. Kolayca işlenir, ısıyla şekillenir. ) plastikten oluşmaktadır. 1980 yılında CD’nin gelişme potansiyelini gören dünya devi iki elektronik şirket olan Philps ve Sony halk için CD üretmeye başlamışlardır. İlk kez 1982 yılında halka açık olarak piyasa sürülmüştür. CD ile yapılan ilk albüm İsveçli pop grubu Abba’nın “The Visitor” adlı albümüdür. Zaman içerisinde hızla ilgi görmeye başlayan CD bütün dünyada hızla yayılmaya başlamıştır. Hatta bu yayılma 25 yıllık süreçte milyarlarca CD satılmasına sebep olmuştur.

Bu kadar popüler bir araç 2007 yılında internet ortamının gelişimi ile çevrim içi müzik programı yaygın olmaya başlamıştır. İnsanlar CD ve cevrim içi müzik arasında yaptığı tercihte maalesef CD’ler bu savaşı kazanamadı. Kolay bozulması taşıma sorunu, sınırlı sayıda içerik olması onun dünya üzerindeki yok olma sebeplerinden olmuştur. Her ne kadar itibarını kaybetmiş olsa bile bugün dünya üzerinde müziğin bu kadar prestij kazanmasında CD’lerin payı çok büyüktür.  

 

Etiketler: #CD #Philps #Sony #The Visitor