GPS Sisteminin İcadı ve Gelişimi

Gelişen teknolojinin belkide en önemli özelliği hayatımıza bir anda ve her noktadan girmesidir. Arabanızın içinde, telefonlarınızda, evinizde her yerde karşınıza çıkan GPS sistemi kim ve zaman icat edildi. Sizde benim gibi gördüğünüz her teknolojinin arka planını ve ilk ne zaman icat edildiğini merak ediyorsanız doğru sitenin içerisindesinizdir.

GPS anlatmadan önce hiç telefonunuzdan bir restorandın konumuna baktınız mı veya şehrin akan trafiğini takip ettiniz mi veya arabanızla navigasyon sisteminden yararlandınız mı? Eğer bunları veya daha fazlasını yaptıysanız GPS sistemi sizinde hayatınızda var demektir. Peki hayatımızın her noktasına sarılan ve vazgeçilmez olan sistem ne zaman bulunmuştur.

GPS ( Global Positioning System - Küresel Konumlandırma Sistemi ) Amerika birleşik devleti uzay kuvvetleri tarafından işletilen ve ilk kullanım üretim amacı askeri niyetle yapılan uydu tabanlı bir radyo navigasyon sistemidir. 1960 yılında temelleri atıldı ve beş uydudan oluşan bir takım yıldızı ile saatte bir navigasyon düzeltmesi ile GPS sisteminin temelleri atılmıştır. GPS sistemindeki gelişme devam ederken ABD savunma bakanlığı 1978 yılında uzaya 24 uydudan oluşan tam takımyıldızını fırlattı. Temelinde Amerika savunma sistemi için kullanılacaktı lakin 1983 yılında New York üzerinde Seul gitmekte olan bir tarifeli uçağın Alaska üzerinde Sovyet birliğine bağlı su-15 jeti tarafında vurulması sonucu mürettebat dahil 269 kişinin ölümü ile sonuçlanan olay sonrası ABD Alaska'dan kalkan uçaklar için izleme prosedürlerini değiştirdi. Bu durum GPS sisteminin askeri amaç dışında sivil alanda kullanılmasında etkili olmuştur.

1990 yılında sonra ABD hükümeti GPS sisteminide Selective availability( diğer ülkelere sağladığı GPS hizmetini istediği gibi kesme veya hatalı koordinat verme olayıdır. ) uyguladığı politika ile GPS sistemine olan ilgi ve güven azalmıştır. Bunun üzerine diğer ülkelerde kendi GPS alt yapısını geliştirmeye başlamıştır. Bunun önüne geçmek isteyen dönemin ABD Başkanı Bill Clinton bu konu hakkında bir yasa tasarısı çıktığını açıklasa da diğer ülkeler kendilerine ait bölgesel uydu ve

Sovyetler birliği GLONASS sistemini daha sonraları ise; Çin Beidou, Avrupa Birliği Galileo, Hindistan NaviC ve Japonya ise Quasi-Zenith Uydu Sistemlerini geliştirmiştir.

 

Etiketler: #GPS #GLONASS #Beidou #NaviC #Quasi-Zenith #Takımyıldızı