Uçak ne zaman icat edildi

Günümüz ulaşımının önemli faktörlerinden biri olan uçaklar uzağı yakın kılmaya devam ediyor gelişen teknoloji le dünyanın bir ucundan diğer ucuna 1-2 gün gibi kısa bir sürede ulaşımı sağlıyor peki bu hayat kolaylaştıran araçlar ne zaman ve nasıl üretildi. hiç merak ettiniz mi? Eğer sizde merak ettiyseniz yazının devamını okuyun

Aslında bu soruya kesin bir tarihi yoktur. İnsanoğlu her dönemde uçmayı hayal edip çözümler aramıştır. 1799'da, Sir George Cayley, kardırma kuvvetinin tanımını yapması havacılık için bir nevi girizgah oldu diyebiliriz. Ve akabinde sabit kanatlı bir uçak için ilk bilimsel tasarımı sunuma çıkardı.

Bu girizgahtan sonra bilim adamları ve mühendisler bunun üzerine uçak modelleri tasarlanmaya ve test etmeye başladı. Bir Genç çocuk, içinde insan olan uçuşu Cayley tarafından 1849'da tasarlanan bir planörde yaptı.

Buharla çalışan ilk uçak, 1874 yılında Tek kanatlı olan uçak bir rampanın ucundan

atlayarak ilk atışı gerçekleştirdi. 1894 yılında Hiram Maxim ilk defa çift kanatlı uçak ile bir “test alanında” başarılı bir kalkış yaptı fakat uçuş biraz kontrolsüz oldu. Bunların yanında Otto Lilienthal, ilk defa kontrolü bir uçuş gerçekleştirdi. Bu uçuşu gerçekleştirirken dengeli ve kontrollü uçuşu sağlayan metodu vücut ağırlığını küçük kanatçık yönüne kaydırmakta buldu. Bu taktikten esinlenen Wilbur ve Orville Wright, uçağın uçuşunu kontrol etmek için aerodinamik yüzeylerle denemeler yapmaya başladılar ve bunların sonucunda, 17 Aralık 1903'te Kuzey Carolina'nın Kitty Hawk şehrinde ilk sürekli, güçlendirilmiş ve kontrol edilebilen bir uçuk ile uçuş yapmayı başardılar.

Wright Kardeşleri 1903'te yapılan ilk uçuşta başarılı olunca bu ürünlerin pazarlamasını yapmanın planlarını başladı. 1905’te “basit bir uçan makine” olarak gören diğer deneyciler bu işi öğrenirler ve yeni sitem geliştirmeye başlarlar. Fakat 1906 itibariyle, pilotlar kontrol edilemeyen uçaklarda geçici iyileştirmelerle denemeler yaparak çözüm aradılar. Daha sonra Wrights'ın uçan gösterilerini izledikten sonra çözümü 1909’da üç eksenli aerodinamik kontrolün doğruluğunu ve gerekliliğini anladılar. Geliştirdikleri yeni uçakların performansı Wright Flyers'e ait Uçakların performansını hızla yakaladı, sonra da geçti. Gelişen yeni sistemlerle uçan teknelerin, yolcu uçaklarının, radyo ve kablosuz telgraflarla donatılmış gözlem platformlarının ve savaş uçaklarının kullanımları yaygınlaştı. Birinci dünya savaşı ile uçakların savaşta ve barışta ne kadar önemli olduğu anlaşılmıştır. 

Etiketler: #uçak #ilk #icat #WrightKardeşleri #KittyHawk #OttoLilienthal #HiramMaxim #Cayley #SirGeorgeCayley