Basketbol’da Oyun Kuralları

1. Maç boyu hakem kontrol eder oyunu ve her periyotta saha değişimi yapılır ilk saha seçimi misafir takıma verilir.· Maç başlangıçı orta noktada her iki takımından birer oyuncunun olduğu hava atışıyla başlar ilk topu havada kazanmaya veya takım arkadaşına kazandırmaya çalışır.

2. Basketbol’da 10’ar dakikalık 4 periyottan oluşur 1-2 ile 3-4 arası periyotlarda dinlenme 2 dk 2-3 arası periyotta 15 dk devre arası vardır.

3. Bir takımın hücum için 24 sn süresi vardır topu süre bitmeden elinden çıkarmalıdır.

4. 16 sn kalana kadar kendi yarı sahasını terk etme zorundadır aksi taktirde top rakip takıma geçer· Takımlar 5 kişiden oluşur ve sınırsız değişim hakkı vardır · Genellikle 5 oyuncu 2 forward , 2 tanesi guard , 1 tanesi post olarak pozisyon alır.

5. Bir oyuncu 5 bireysel faul yapmadığı süreç maçta devam etme hakkına sahiptir 5 faul hakkı dolar ise oyundan alınır ve maçın devamında bir daha giremez oyuncunun yerine yeni bir oyuncu girebilir sayı her zaman 5 kalacaktır.

6. Oyuncuların top sürme , pas atma ve şut atma hakları vardır. Oyuncular top sürme esnasında topu eline alıp durduğunda hareket etme hakkı yoktur. Pas veya şut ile topu elinden çıkarmak zorundadır.

7. Bir periyotta her periyot için ayrı yapılan 4 takım faulünden sonra yapılan faullerde rakip 2 serbest atış kullanır.

8. Her sayı atışından veya hakem düdüğünden sonra oyun durur ve oyun sayı yiyen takımın dip çizgisinden oyuna sokulur veya hakemin durdurduğu bir pozisyonda hakemin belirlediği bir noktadan oyun başlatılır.

9. Basketbol topu çember veya potadan seker ve saha dışına düşmediği sürece, veya oyuncular saha çizgilerinin dışına çıkmadan dışarı çıkmış havadaki topu yere düşmeden sahaya sokar ise oyun kaldığı yerden devam eder

10. Üç sayı çizgisinin dışından atılan her başarılı atış için atışı yapan takım hanesine 3 puan yazılır 3 sayı çizgisinin üzerinden veya iç kısmından yapılan başarılı atışta 2 puan heneye eklenir.

11. Serbest atışlarda başarılı atışlar için 1 puan eklenir.

12. Faul yapılan durumlarda ve bireysel anlamda yapılan kural ihlallerinde oyuncular cezalandırılır. Kural ihlali; 3 saniyeden daha fazla pota içinde kalma, topun çizginin dış kısmına çıkması ve hatalı yürüme diye sıralanabilir. Bu tarz durumlarda topun kullanma hakkı karşıda bulunan takıma geçer. Yapılacak olan bireysel fauller; tutma, vurma, çekme, itişme diye sıralanabilir. Bu durumlar oyuncuların faul cezası almasını sağlar. Ayrıca yapıldığı yere göre karşı takım topu yandan sokabilir veya serbest atış hakkı kazanabilir.

13. Faulün yapıldığı zamana, yere ve nasıl yapıldığına göre serbest atış hakkının ne kadar olduğu değişebilir. 

Etiketler: #basketbol #kural #nba