Hentbol Nedir ve Kuralları Nelerdir?

Hentbol Nedir?

Genellikle spor branşlarında tam bir başlangıç tarihi vermek doğru değildir. Gerek kayıt ağının gelişmemesi gerekse bilgilerin uluslararasında geçişinin zor olmasından kaynaklı, hentbolda bulunduğu tarih tam belli olmamakla birlikte, bir tarih verilecekse, 1906 yılında modern hentbolun ilk kuralları Danimarka’da oluşturuldu. Zamanla Popülarite kazanarak milyonlarca sporcuya ve izleyici kitlesine kavuştu.

Hentbol Nasıl Oynanır?

Oyun amaç olarak 60 dakikada oynanan 4 çeyrek (15 dakika ) ve iki yarıdan (30 dakika) oluşur. Standart bir hentbol oyununda her iki tarafta yedişerden toplamda 14 oyuncu bulunur.  Bir takımda 7 tane yedekte vardır.   Hentbolda temel amaç topu el ile rakip kaleye göndermektir.

Hentbol Oyun Kuralları?

Hentbol kurallarında temel esasları futbol ile ters niteliktedir. Futbolda topu kaleye ayak ile göndermek serbest, el kullanmak yasak ise hentbolda olay bunun tam tersidir, Eller serbest iken, ayaklar yasaktır.

Yine futbol ile ortak olan bir özelliği kaleciler hem ayak hem de ellerini kullanma hakkına sahiptir.

Hentbol Oyununda eğer top dizin altında bir noktaya temas ederse bu yasak olan bir durumdur cezası ise, oyundan 2 dakikalık uzak kalmaktır. Bu süre zarfında takımından başka bir oyuncu onun yerine giremez.

Hentbolda Erkekler 60 dakika oynarlar kadınlar ise 50 dakika oynarlar. Bu süre zarfından takımlar sınırsız sayıda oyuncu değiştirme hakkına sahiptirler.

Hentbolda sporcu topu elinde 3 saniyeden fazla tutması yasaktır. Sporcu top elinde iken en fazla üç adım atabilir.

Hentbol oyununda maç berabere biter ise taraflar 1’er puan alır. Kazanan olur ise kazanan takım 2 puan alır.      

Etiketler: #hentbol #spor #branş