Atletizm Branşları - Atlamalar - Üç adım atlama

Üç adım atlama ; öncelik belirlenen çizgi üzerinden sıçrama, adım atma ve atlama olarak 3 bölümden oluşan ve en uzak mesafeyi atlamayı hedefleyen pist sporudur. Olimpiyatlarda 1896’dan beri yer almakta ilk başladığında iki sıçrama sonraları tek sıçrama biçimini almıştır.

Atlama 40 m uzunluğunda , 1.22 m genişliğinde bir hız alma alanı , alanın bitiminde de

9 m x 2.75 m ebadında , ve ince kumla dolu halde olarak koşu alanı ile aynı seviyede bir kum havuzu inşa edilir. Koşu pistini genişlemesine keser biçimde yerleştirilmiş bir sıçrama tahtası olacak Sıçrama tahtası Üç Adım Atlamada , kadınlar için 11 m erkekler için 13 m mesafede yerleşmiştir.

Üç adımda asıl amaç koşu alanında sıçrama tahtasına kadar yapılan koşu sonrasında ilk adım ki bu adımda sıçrama tahtasını geçmesi kesinlikle yasaktır ardından ikinci ve en sonunda zıplama adımı olmasıdır. Zaten uzun atlamadan tek farkı budur 3 adım atlamada atlanılan yer kum havuzudur. sporcunun atlayıştan sonra zarar görmemesi, atlayış sonrasında sporcunun düştüğü noktanın kolay tespiti ve bir sonraki atlayış için daha kolay düzleştirme için kum kullanılıyor.

Oyunun Kuralları

· 3 adım atlamada 3 atlama hakkı vardır. Ve bu atlayışların en iyi olanı baz alınır ve son 8’e kalmaya çalışılır.

· Sporcu Sıçrama tahtasının ilerisine geçer ise faul olur.

· Atlayış sonrası kum havuzunun içerisine düşmez veya dışarıdan bir yere(ilk temas) değer ise yine faul olur.

· Hiç bir sporcu süre geciktirme veya erken atlama şansı yoktur hakem onayı alması gerekir yoksa cezalandırılır.

· Atış sırasında dışarıdan gelen olası bir engelde atış tekrarlanabilir.

· Beraberlik durumunda sporcuların yaptıkları ikinci en iyi atış orada da olası beraberlikte üçüncü atlayışa bakılır.

· Üç adım atlama sporunda ne kadar mesafe atladığının hesabı faul olmayan şartlarda son bastığı nokta ile atlama havuzunda değdiği en yakın mesafe geçerlidir.

· Üç adım atlamada rekor tayini yapılırken rüzgarın hızı önemlidir eğer rüzgar sporcunun lehine hızı saniyede 2 metreden fazla ise daha uzağa atlaması ona rekoru getirmeyecektir tabi rüzgar var diye bu sporcu hiç seçilemez mi ?

Etiketler: #AtletizmBranşları #Atlamalar #üçadımatlama #spor #üçadımatlamakuralları