Futbolun En Temel Kuralları

Dünyanın bilinen en prestijli spor dalı olan futbol aynı zamanda en köklülerindendir. Her ülkenin kendi ligleri mevcuttur en popüler olanları İngiltere premier ligi (İNGİLTERE), Almanya Bundesliga ( Almanya) İspanya premier (İSPANYA), İtalya serie A (İTALYA) , Fransa Ligue 1 (FRANSA) ve ülkemizde Spor Toto Süper lig bunların harici uluslar arası turnuvalarda mevcuttur. Dünya kupası, Euro şampiyonası, Copa Amerika Afrika Uluslar kupası milli takımlar düzeyinde futbolun en prestijli turnuvaları dünya genelinde kulüp düzeyindeki turnuvalar ise, Şampiyonlar Ligi, Uefa Avrupa Ligi, Asya Şampiyonlar Ligi, Copa Libertadores , Copa Sudamericana bu düzeydeki en popüler turnuvalardır. Her ülkenin ve uluslar arası futbol federasyonlarının yabancı sayısı, yerli sayısı, kadro sayısı, Transfer Başlangıç Tarihi, VAR sistemi benzeri kuralları kendileri belirleme hakkı var iken futbolun temel taşlarını oturtan bazı kuralları mevcuttur.

Futbol’da Amaç

Futbolun Amacı, 90 dakikalık sürede rakip takımdan daha fazla sayıda gol atmaktır. Maç iki devreden ibaret 45’er dakika olarak ara ise 15 dakikadan ibaret hakem topun oyunda kalmadığı süreyi maçın sonuna ilave eder.

Oyuncular ve Ekipman

Profesyonel ve resmi bir maçta her takım sahaya maksimum 11 kişi çıkar. Bunlardan biri kaleci ve 10 saha oyuncusundan oluşur. Yedek kulübelerinde ise her ligde farklılık gösterir (mesela bizim ligimizde max. 10 yedek alınabilir 2018-2019 yılında uygulana kural) ama standartı 7’dır. Saha boyutunun standartı değişebilir (uzunluk 100-110 m , genişlik 64-75m ) ama bir çok stadın değeri genişlik 68m uzunluk 105m’den ibarettir. Saha içerisinde futbolcularda bir forma, şort, tozluk, tekmelik ve krampon ve kalecilerde eldiven olması şarttır. Futbol maçlarında her takımın bir kaptanı olmak zorundadır.

Puanlama

Futbol maçlarında kazanan takım 3 puan kaybeden takım 0 puan alır berabere sonuçlanan maçlarda ise takımlara 1’er puan paylaştırılır. (eleme maçları hariç )

Oyunu Kazanma

Bir futbol maçında maçı kazanmak için 90 dakikalık süreden rakipten daha fazla gol bulmak zorundasın eğer berabere ise (eleme maçları için) 15-15 olmak üzere 30 dk uzatma denge bozulmazsa 5 ‘er penaltı atışı (1’er 1’er sıra ile) eğer burada da denge bozulmaz ise 6.penaltıdan sonra dengenin bozulacağı ilk penaltıya kadar devam eden bir seri penaltı atışı olur.

Futbol Kuralları (Futbol)

· Bir maç, 45 li 2 devreden oluşan 90 dk, arası 15 dakika dinlenme ile oynanır.

· Her takım en az 11 oyuncudan (yedekte 7 tane oyuncu olur) maç esnasında kaleci hariç elle müdahale yasaktır.

· Bir takım minimum 7 kişi sahaya çıkmak zorundadır eğer daha az çıkarsa 3-0 hükmen yenilmiş sayılır. (eğer çift eleme usulü ile oynana bir maç ise; ilk maç A takımı 4-0 B takımı sonuçlanıyor ve ikinci ayağa A takımı çıkmazsa B takımı maçı, turu geçecek ilk skor ile yani 5-0 kazanmış sayılır ve tur atlar.)

· Saha Sentetik veya doğal çimden oluşmalıdır. Statlarda net bir ölçü yoktur. Uzunluk 100-110m genişlik: 60-75m arsında değişebilir standartı ise uzunluk: 105m genişlik 64m’dir. İki kale, 4 köşe direği ve çeyrek daire, 1 orta çizgi ve orta daire 2 ceza sahası çizgileri, 2 ceza sahası yayı 2 altı pas çizgisi, bir orta nokta ve iki penaltı noktası saha içerisindeki standart çizimlerdir.

· Top, 58-61 cm'lik bir çevreye sahip olmalı ve dairesel bir şekle sahip olmalıdır.

· Yedekte standart değer olan 7 yedek bulunur. Bu yedeklerden maça en fazla 3 oyuncu dahil olabilir. Çıkan oyuncunun oyunda girme şansı yoktur.(sonradan oyuna alınan oyuncu oyundan tekrar alınabilir) bazı turnuvalarda maçların 120 dk uzadığı durumlar için her iki takımada ilave 1 oyuncu değiştirme hakkı tanınır. Eğer maç devan ederken oyuncu değişim hakkı bitti ve sahada sakatlanan oyuncu olursa oyuncu yerine değişiklik hakkı verilmemektedir.

· Her maçta bir orta hakem, 2 yan hakem ve 4. Hakem olmak üzere 4 hakem mevcuttur(olası sıkıntılar için 1 hakem yedek bekletilir). Orta hakem maçın kontrolünü sağlar ve nihai kararları o verir. Yan hakemler genelde ofsayt pozisyonları için görevlendirilmiştir ilaveten hakeme görüş açısı zor pozisyonlarda yardım içinde bulunur. 4 hakem oyuncu değişimi, ilave sürelerin gösterildiği tabelayı göstermek için görevlidir.

· Bir futbol maçı uzatmaya gider ise; 15’erden iki devre oynanır ve bu süre zarfında da bozulmaz ise penaltı atışlarına geçilir.

· Bir topun gol olması için tamamının kale çizgisini geçmesi gereklidir.(kurallar dahilinde atılım ise)

· Futbolda ceza sistemi mevcuttur oyuncular yaptıkları faullerin şiddetleri doğrultusunda cezalandırır sarı kart oyuncu için bir cezadır ama oyuncu oyunda kalır. Eğer aynı oyuncu aynı maç içerisinde ikinci bir sarı kart görmesi halinde kırmızı kart ile oyundan diskalifiye edilir tabi bir oyuncu doğrudan kırmızı kartta yiyebilir.

· Saha içerisindeki top kaleye yan çizgilerden oyunu terk ederse son temas eden oyuncunun rakibi lehine taç kararı verilir. Taç, el ile kullanılır ve topun çıktığı noktadan atılır. Bir takım oyuncusu kendi kalesinin bulunduğu çizgilerden (kale çizgisi hariç) topu dışarı gönderirse o zaman rakip takım korner kazanır ve topun çıktığı tarafa akın olan köşe noktasındaki çember üzerinden korner atışı kullanır.

· Bir takım kural dışı bir hareket yaparsa buna faul denir ve rakip takım serbest atış kullanır

· Bir oyuncu kendi ceza sahası içerisinde faul yaparsa rakip takım penaltı atışı kullanır. Penaltı için top penaltı noktasına konur ve bütün futbolcular ceza sahası dışına çıkarılır(penaltı kullanacak kişi istediği yerde durabilir) penaltı atışı gerçekleşir.

· Duran toplarda (serbest vuruş, taç, kale atışı, penaltı) topu oyuna sokan kişi topa vurduktan sonra başka bir oyuncu değmeden değmesi yasaktır.

· Çift vuruş diye anlandırılan vuruşta topun gol sayıla bilmesi için minimum 2 oyuncuya temas etmesi gereklidir.

· Bir kaleci kendi ceza sahası dışında topa eliyle müdahile etmesi yasaktır.

· Bir futbol maçında topu rakip kalenin arkasına gönderirse bir futbolcu rakibi kale vuruşu ile oyunu başlatır.

· Her duran topta (serbest vuruş, kale atışı, penaltı) isminden de anlaşıldığı gibi top mutlaka durmalıdır.

· Kale vuruşu kale atışını genellikle kaleci kullanır ama takım arkadaşlarıda dilerse kullanabilir.

· Kale vuruşu yapılırken takım arkadaşı vuruştan sonra kendi ceza sahası içerisinde topa dokunması yasaktır.

· Geri pas, bir maç esnasında kendi takım arkadaşından gelen bilinçli pası (ayak,diz) kaleci eline alır ise aldığı noktadan faul kullanılır.

· Kaleci maç esnasında topu elinde yaklaşık 7-8 sn fazla tutması yasaktır.

· Ofsayt, bir takım oyuncusunun rakip saha içerisinde rakibinin kalesine en fazla 1 karşı takım oyuncusundan daha yakın ise ve topla buluşmuş ise topla buluştuğu noktada ofsayta yakalanmış olur ve rakibi serbest atış kullanır. tabi top oyuncudan rakip kaleye daha yakın ise oyuncu sayısı önemsenmez ve futbolcu ofsayta düşmez

Tabi bunlar dünyanın her yerinde kabul görmüş futbolun değişilmez kurallardır. Bunların dışında her yerde farklılık gösteren kurallarda mevcuttur.


 

Etiketler: #futbolunentemelkuralları #futbol #kurallar #hakem #ofsayt #sarıkart #kırmızıkart #penaltı #saha #maç #kalevuruşu #serbestvuruş #penaltı #köşevuruşu #ortanokta #rakip #geripas #uzatmalar #penaltılar #elemeler #gol #kaleçizğisi #DuranTop #sahaölçüleri