Futbol Ne zaman oynanmaya başladı ?

Milyonların peşinde koştuğu ve milyonların havada uçuştuğu oyun Futbol Bir oyundan fazlası olan futbol günümüz de çok büyük bir sektör haline geldi. Takımlar ülkelerinin reklamını yapma; futbolcular bir dini ya da sempatisi olduğu bir düşünceyi paylaşma amacıyla kullanıyorlar. Peki ya nedir bu Futbolun mazi si? Bir az derinlere inelim ve Futbol adına bir genel kültür beyin fırtınası yapalım.

Futbol topunun ilk kullanılması milattan önce 3.yüz yılda Çin ve Sümerlerde askerlerin ayaklarını geliştirmeleri için iki direk arasına nişanlayıp arasından geçirmek şeklinde olmuştur. Çin de Cuju denilen bu eğitim askerlerin ayaklarını daha dengeli daha isabetli kullanmalarını sağlamak amaçlı kullanılmıştır. Deri içerisine yün kıl ve tüylerden oluşan bir karışımı dikerek oynuyorlardı.

Ortaçağ Avrupa’sın da birçok ülke de topla oynan oyunlar vardı. Fakat bu oyunlar modern futboldan uzak kuralları çabuk değişen ve kişilerin inisiyatifine göre yön alan basit birer eğlence aracıydı.

Profesyonel anlamda futbol İngiltere de doğmuştur. 1848'de Cambridge Üniversite’sinde oluşturulan Cambridge kuralları, futbolun ilk yazılı kurallarıdır.

İlk Profesyonel Takım

İngiltere de 24 Ekim 1857’de Sheffield FC adıyla kuruldu. Üç sene boyunca kendi için de maçlar yapan takım 1860 yılında kurulan Hallam FC ile ilk resmi maçını yapmıştır. Bu maçın galibi de tahmin edersiniz ki Tecrübe farkı ile rakibini 2-0 la geçen Sheffield FC dir.

İlk Milli Maç

ise 30 Kasım 1872 yılında İngiltere-İskoçya arasın da olmuştur.

İlk Dünya Kupası Maçı

ise 1930 da Uruguay da düzenlendi. Bu kupa ve turnuva hakkın da bir hayli geniş bilgiye sahibiz. Fransız Jules Rimet bu turnuvanın akıl hocasıdır. Turnuvanın Uruguay da olması ve Amerika kıtasına olan uzaklığı sebebiyle birçok Avrupa ülkesi

katılamamıştır. Bunlardan biri de futbolun beşiği İngiltere’dir. Toplamda 13 ülkenin katıldığı turnuvaya Avrupa kıtasında Fransa, Belçika, Yugoslavya, Romanya katıldı. Bir Aydan fazla süren deniz yolculuğu sebebi ile oyuncular turnuvada etkisiz kaldılar.

Turnuvanın ilk golünü Fransa’dan Lucien Laurent 19. Dakika da atarken Arjantin bu turnuvaya damga vuracağının sinyallerini veriyordu. Dört gruptan oluşan turnuvanın grup aşaması bitmiş ve dört takım yarı finalde birbirlerine rakip olmuşlardı Arjantin ABD’yi 6-1 le geçerken Uruguay da aynı skorla Yugoslavya’yı yendi ve finalde karşılaştılar.

Uruguay final de 4-2 lik skorla Arjantin’i yenerek kupanın ilk sahibi oldu. Turnuvanın gol kralı 19 golle Arjantinli Guillerme stabile oldu.

Futbol Maçlarının ilk kuralları

Aslında bir çok kural var ve bunları tek tek yazmak uzun olacağı için içinden bir kaçını seçtim

1878 yılında ilk kez maçlarda düdük kullanılmıştır

1883 yılında taç atışları elle kullanılmaya başlanmıştır

1884 senesin de hakemler maçta tek yetkili olmuşlardır

1891 senesin de penaltı atışları getirilmiş

1912 senesi kalecinin ellerle etki alanı ceza sahası olarak kısıtlanmış

1970 yılında ise sarı ve kırmızı kart Dünya kupasında uygulanmaya başlanmıştır.

 

 
Etiketler: #spor #futbol #uruguay #ilk #futbolunilkkuralları #ilkdünyakupası #ilkmillimaç #ilkfutboltakımı #ilkfutboltopu #ilkgolkralı