Bal Arıları ve Altıgen Peteklerin Sırrı

Bal arıları evrendeki en ilginç canlılardandır. Neden mi? Çünkü doğa da ki dönüşümlerden bir tanesini de arılar sağlar çiçekler de ki polenleri ve bal özlerini toplar içlerinde yoğurur ve ayetlere konu olan mucize yiyecek balı üretirler. Bunu yaparken birçok matematiksel işlem ve geometrik hesaplar barındıran altıgen petekleri kullanırlar. Çoğu zaman bal depolamak için kullanılıyor olsa da arı larvaları için de birer korunaktır. 

Peki ya arılar neden altıgen petekler yapar hiç düşündünüz mü? Neden dairesel değil, beşgen değil ve ya sekizgen değil sebebi bilimsel araştırmalar ve matematiksel hesaplamalarda gizli. Altıgen yerine üçgen, kare ve daire olsa daha fazla bal mumu harcamak gerekir ve ya beşgen sekizgen olsa bu durumda da kullanılmayan boşluklar ortaya çıkardı. Peki, arılar bu özelliği nereden kavradılar? Nereden öğrendiler bunca hesaplama ve doğru tercihi? Aslında arılar petekleri bilinçli olarak altıgen yapmaz bu onların gözlerine verilmiş doğuştan gelen bir yetenektir altıgen şeklindeki gözleri sayesinde yaptıkları şekli her zaman altıgen yaparlar ve ne zaman nereden başlasalar peteği en doğru şekilde tamamlarlar.

Bunun yanı sıra arılarda çok daha fazla dikkat çeken şeyler ise açılar da ki büyük sırlar da gizli. Üç çeşit açıyı yine en uygun seçimle kullanmışlardır

Fransız bilimci Antoine Ferchault arılar problemi olarak ortaya koyduğu: Tabanı birbirlerine göre eğimi aynı olan üç çeşit eşkenar dörtgen ile kapanmış düzgün altıgen bir dik prizma verilsin. Bu prizmanın toplam yüzey alanının en küçük değerde olması için eşkenar dörtgenler arasındaki açılar ne olmalıdır? Sorusunun cevabı da bal arıların peteğinde gizlidir.(109 derece 28 dakika)

Birincisi altıgen düzgün altıgendir ve 120 derecedir

İkincisi 6 gen petekleri yerle 13 derece yapacak şekilde oluştururlar ki larvalar düşmesin bal dışarı dökülmesin

Üçüncüsü ise çok daha ilginç olanı altıgen şeklin diğer altıgen şekillerle en alt kısım da bağlantı noktaları üç eşkenar dörtgenle bağlanır ve altıgenlerin eşkenar dörtgenlerde yaptığı mucize açı ise 109 derece 28 dakikadır.

Bazı genel kültür özel bilgilerini de sizlerle paylaşmak istiyorum:

Arılar 6 bacaklıdır.

Petekler 3cm derinliğinde

Yer zemini ile 13 derece eğimli

Zemin deki eşkenar dörtgenlere 109 derece 28 dakika açıyla bağlı

Petek kalınlığı 0,02 mm kadar

Arılar 16 kromozomlu

Ortalama Bir kovanda 30 bin işçi 100 erkek 1 kraliçe yaşar

Tek sefer de 50-100 arası çiçeği gezer ve saatte 24 km hızla uçar

Dakikada 11400 adet kanat çırparlar

Kraliçe 3-4 sene yaşarken işçiler 2 ay civarı yaşar

Etiketler: #BalPetek #PetektekiSır #BalArıları #ArılardakiMayematik #ArıPeteklerindekiMayematik #bal #arı #mayematik #petek #altıgen