Tüm Zamanların En Büyük 10 Bilimcisi

Tarih boyunca insanlar hayatlarını kolaylaştırmak için yeni fikirler veya icatlar bulmuştur. Genelde bir çok bilim insanı bilim, astronomi, fizik , tıp, mühendislik ve matematik üzerine çalışmalar yapmıştır. nitekim bugün hayatımızın olmazsa olmazları geçmişteki bilim insanları sayesinde olmuştur. Tüm zamanlara damga vurmuş 10 bilim insanını derledik.

10.Leonardo Da Vinci

Leonardo di ser Piero da Vinci 15 Nisan 1452 tarihinde Floransa’da dünyaya geldi. Dönemin ünlü heykeltıraşı Andrea del Verrocchio, Leonardo’nun resimlerinden etkilenip onu çırak olarak kabul etti. Dünyaca ünlü Mona Lisa tablosunu yarattı. İnsan ve hayvan anatomileri hakkında detaylı bir çalışma yaptı. İlk modern dalış elbisesi tasarlandı. savaş makineleri tasarlamıştır. İlk paraşüt, ilk uçak, ilk tank , ilk tüfek , ilk kürek teknesi, ilk helikopter, ilk sallanan köprü ve ilk motorlu araba çizimini yaptı.



9.Marie Curie

Marie Curie, (Maria Sklodowska), 7 Kasım 1867’de Varşova’da, öğretmen bir ailenin kızı olarak dünyaya gelir. Tarihte Nobel Ödülü’nü almış ilk kadın bilim insanı olarak da bilinir. Polonyalı bilim insanları arasında en fazla bilinenlerden birisi olan kimyager ve fizikçi Marie Curie, özellikle de radyoaktivite konusu üzerinde yapmış olduğu çalışmalar ile birlikte iki farklı alan üzerinden Nobel Ödülü almayı hak eden tek bilim insanıdır. 1898 yılında radyoaktif bir element olan polonyumu(uranyumun radyoaktif bozulması ile ortaya çıkan) keşfederler. (Polonyum ismi, Marie’nin vatanından esinlenerek konulmuştur.) 1898’de ise doğal radyoaktif element olan radyumu bulurlar. 1903’te doktorasını vererek, Fransa’da doktora unvanı sahibi ilk kadın olur. 1911 yılında radyum ve polonyumun keşfi ve araştırılmasında ki rolünden dolayı Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Curie, tarihte iki Nobel Ödülüne sahip ilk kişi oldu. radyokativite birimine "curie" denilmektedir.

8.Stephan Hawking

Stephen Hawking 1942, İngiltere doğumludur. Bir yaşa kadar normal bir hayat sürdü. Evli çoçukları vardı. Ancak hayatı yolunda giderken beklenmedik bir olay oldu ve motor nöron hastalığına yakalandı. Bu hastalıktan sonra vücudunu hareket ettiremedi, tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Yinede çalışmalarına devam etti. Dört temel fizik teoreminin hep birlikte kullanıldığı Büyük Birleşim Teorisi’nin temellerini atan kişi olan Hawking, teorik fizik için çok önemli bir adım atmıştır. Ayrıca Einstein’ın rölativitesini ve kuantum fiziğini sentezlemeye çalışmaktadır. Bu sentezleme için uğraş vermesinin amacı evrenin oluşumunun temellerini açıklamak ve en merak edilen sorulardan birine açıklık getirmektir. Yakın bir tarihte 14 Mart 2018 tarihinde hayatını kaybetmiştir.

7.Thomas Alva Edison

Thomas Edison, ünlü bir Fizikçi ve mucittir. 1847 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Ohio eyaletinde doğmuştur. Kazandığı paralarla kurduğu laboratuvarında birçok icat yapmıştır. Elektrikli oy sayma makinesi çalışmasıyla patent elde etmiştir. ampulü bulmuştur. Karbon flamalı aydınlatma sistemi olan ampulün patentini almıştır. Böylece meşhur olmuştur.




6. Arşimet

Arşimet, Yunan matematikçi, fizikçi, astronom, filozof ve mühendis. M.Ö. 287 yılında doğan Arşimet Milattan öncesi için en büyük bilim adamı olarak kabul edilir.Bir hamamda yıkanırken bulduğu iddia edilen suyun kaldırma kuvveti bilime yaptığı en büyük katkısıdır. Mekanik alanda arşimet; makaralar, sonsuz vidalar, hidrolik vidalar ve yakan aynalar örnek verilebilir. Fizik alanıda ise; statik ve hidrostatik alanlarında önemli katkılarda bulunmuştur. Geometri alanında ise; bir kürenin yüz ölçümünü 4πr^2 havminin ise 4/3πr^3 olduğunu bulmuştur. Matematikte alanında ise; eğri alanları hesaplamak için metotlar geliştirmiştir, sonsuz küçükler hesabını bulmaya yaklaşmıştır. Denge prensibini ortaya koyan bilim adamıdır yani eşit kollara asılan ağırlıklar dengede kalır. Eşit olmayan 

ağırlıklar eşit olmayan kollarda dengede kalır diyen ve bu teoremini f1*a = f2 *b formülüne dayanarak söylemiştir. Bir çoğumuzun bildiği o meşhur söz ise bu teoreme göre söylenmiştir. “bana bir dayanak noktası verin Dünyayı yerinden oynatayım”. 

5. Galileo Galilei

Galileo Galilei, 1564 tarihinde İtalya’nın Pisa şehrinde doğmuştur. modern fiziğin ve teleskobik astronominin kurucularından olan İtalyan bilim adamıdır. Galilei teleskopu astronomik amaçla kullanan ilk bilim adamıdır. 1609 yılında yaptığı bir teleskopla önemli gözlemler yapmış ve bu gözlemleri Yıldız Habercisi (Siderius Nuntius) adlı kitabında vermiştir. Termometrenin atası olan termoskopu keşfetmiştir. Güneş’i gözlemlemiş ve Güneş üzerinde bulunan gölgelerin Güneş’in üzerinde yer alan lekeler olduğunu kanıtlamıştır. Rönesans’ın bilimsel devrimine büyük katkıda bulunan bilim insanına “gözlemsel astronominin babası”, “modern fiziğin babası” ve “bilimin babası” gibi isimler takılmıştır. Sarkaçların eşzamanlı olduğunu belirten teori, Hidrostatik dengenin icadı, Venüs'ün heliosentrik modeli, üpiter'in en büyük dört uydusunun keşfi, Sarkaçların eşzamanlı olduğunu belirten teori yaptığı büyük buluş ve keşiflerdir.

4. Louis Pasteu

Louis Pasteur , yaşamış en büyük mikrobiyologlardan birisidir. Fransız biyolog ve kimyacı, hastalıkların nedenleri ve önlenmesinde yaptıgı çalışmalarla bilinir. Mikrop araştırma alanında çok ünlüydü ve ona, bu yüzden Mikrop teorisinin babalarından biri olduğu söylenirdi. Louis Pasteur aynı zamanda “mikrobiyolojinin babası” olarak da bilinir. Antraks, kuduz ve tavuk kolerası gibi hastalıkların hastalık önleme alanındaki keşifleri insanları kurtarmak için en büyük başarılarından birisiydi. Keşifleri dünya çapında milyonlarca insanı kurtardı. Bugün bile onun katkıları milyonlarca insanı kurtarıyor. Hastalığın önlenmesi konusundaki keşiflerinden ayrı olarak, pastörizasyon olarak bilinen süt ve şarabı tedavi etme tekniği ile tanınıyor.

3. Nikola Tesla

Nikola Tesla 1856 yılında Hırvatistan'da dünyaya geldi. İnanılmaz bir hafızası vardı. Altı dili çok rahat konuşabiliyordu. Gratz'daki Bilim Enstitüsü'nde 4 sene Matematik, Fizik ve Mekanik okudu. Ama onun esas ilgi alanı elektrik oldu. Tesla modern alternatif akım (AC) elektrik tedarik sisteminin tasarımına yaptığı katkı ile bilinir. Tesla, mekanik jeneratörler, elektrik deşarj tüpleri ve erken X-ışını görüntüleme sistemleri kullanılarak çeşitli deneyler gerçekleştirdi. İlk kablosuz kumandalı botu yaptı. 1887'de tüm zamanların en büyük 10 icatından biri olan indüksiyon motorunu icat etti.



2. Albert Einstein 

görelilik teorisi ile tanınan, dünyaca ünlü bir Alman doğumlu teorik fizikçidir. İzafiyet teorisi, modern fiziğin iki sütundan biridir. 1905 yılında, Albert Einstein madde ve enerjinin eşdeğerliği, görelilik kuramı, fotoelektrik etki ve Brownian hareketi hakkında çığır açan teorilerle geldi. Ayrıca kozmoloji, termodinamik dalgalanmalar, Schrodinger gaz modeli ve Einstein buzdolabı üzerinde çalıştı. 300'den fazla bilimsel makale yayınladı. 1921'de, Einstein, fizik alanındaki prestijli Nobel Ödülü'nü, özellikle fotoelektrik etki yasasının keşfi için teorik fizikteki çalışmalarından dolayı aldı. Bugün herkes onu E = mc ² formülü ile hatırlıyor.


1. Isaac Newton

25 Aralık 1642 – 20 Mart 1727, İngiliz matematikçi, astronom, teolog, yazar ve fizikçidir. Tüm zamanların en etkili bilim adamlarından biri olarak kabul edilmektedir (benim için en iyisi). Newton denilince akla kütle çekim yasası gelir, Newton, birçok integral ve diferansiyel hesapları geliştirmiştir, Kepler yasalarıyla ve merkezkaç kuvveti yasasını birlikte ele alarak kütle çekim yasasını ortaya çıkarmıştır. hareket yasaları olarak bilinen eylemsizlik ilkesi, kuvvetin kütle ile ivmenin 



Etiketler: #bilim #biliminsanı #fizikçi #biyolog