Sinsi Seyreden gerçekler: Hiper tansiyon

Diyabet kadar adından sıklıkla söz ettiren hipertansiyon hastalığı ise kan basıncı düzeyinin artışı sebebiyle oluşmaktadır. Diyabette olduğu kadar hipertansiyonda da ailevi yatkınlık, kalıtım ön plandadır ve bunu fazla tuz tüketimi takip eder. Sinsi hastalık olarak isimlendirmemizin nedeni eğer kontrol altına alınmazsa vücutta beyin kanaması, organ yetmezlikleri ve birçok sistemde hasar oluşturması gibi ağır olumsuz sonuçlara sebep olmasıdır. Burun kanaması, çok sık idrara çıkma, kulak çınlaması, yorgun hissetme, bacaklarda ödem oluşumuna eşlik eden şişlik görülmesi, aktivite intoleransı yani yürüme vb. aktivitelere uyum sağlayamama hipertansiyon belirtilerindendir. Kan basıcının aşırı yükselmesinde ise kişide dayanılmaz baş ağrısı, bulantı, kusma, terleme, konuşmada bozukluk, bedenin karıncalanması, görme de bozulmalar görülür.

Hipertansiyon tedavisinde kan basıncı normal sınırlarda (140/90 mm/hg altında) tutulmalıdır. Yaşam tarzı olumlu yönde değiştirilmelidir. Kişiye özel diyet, tuz kontrolü, aktivitelerde düzenleme, kilo verme, ilaç kullanımı ilkeleri uygulanmalıdır.

Kronik hastalıkların erken teşhis ve tedavisi büyük öneme sahiptir. Kişi yaşam şartlarına dikkat edip tedavisini düzenli bir şekilde uygularsa hipertansiyon ve diabetesmellitus sinsi birer hastalık olmaktan çıkarılabilmektedir. 

Etiketler: #tansiyon, #hipertansiyon,