Unutma, hatırla ALZHEİMER olma!

Yaşımızın ilerlemesiyle birlikte süregelen korkutucu bir sağlık problemidir Alzheimer. İnsanın değer verdiklerinin veya değer gördüklerinin, biriktirdiği anılarının, onca yaşanmışlıklarının bir hastalık sebebiyle zihninden kazınması oldukça yıkıcı bir durum. Alzheimer bazı nedenlerle beyindeki hücrelerin ölmesi sonucu hafıza kaybı ve demans adını verdiğimiz bunama ile kendisini gösteren bir hastalıktır. Yaşlılık döneminde ortaya çıkmaktadır. 65 yaşın üzerindeki bireylerde görülür.

Alzheimer hastalığına yakalanmamak için beslenmenize dikkat etmelisiniz. Sigara ve alkol kullanımı sonlandırılmalıdır. D vitamini ve B12 vitamini düzeylerine dikkat edilmeli. Aktivite planlaması yapılmalı. Beyin egzersizleri alzheimerdan korunmada büyük öneme sahip. Bulmaca çözebilir, puzzle yapabilirsiniz. İstirahat ve uyku düzenine dikkat edilmelidir.

Alzheimer yavaş ilerleyen bir hastalık olmakla birlikte kişinin günlük yaşantısını büyük öcüde etkiler. Hastanın yaşamında unutkanlıkla başlayan Alzheimer, hatırlama da güçlük ve bilgileri kontrol etmede zorluk ile kendini gösterir. Kişi yeni bilgiler öğrenmekte zorluk çeker ve konsantrasyon bozukluğu mevcuttur. Zamanla tanıdığı kişileri tanıyamama, hesap yapmada zorluk, anlamada yetersizlik, konuşma bozukluğu oluşur. Kişide anksiyete ve kişilik yapısıyla ilgili bozulmalar sonucu depresyon, hayal kurma, saldırganlığa eğilim, uyumada güçlük ortaya çıkar. Kişi yol bulmakta, adresleri hatırlamakta zorlanır. Amaçsız dolaşmalar hakim olur.

Hastalığın günümüzde kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastalık döneminde bireyin etrafındaki kişilere büyük sorumluluklar düşmektedir. Kişiyi Nörolog ve Psikiyatrist birlikte değerlendirmelidir. Doktor kontrolünde ilaç tedavisine başlanmaktadır. Hasta kişiye kolinesteraz inhibitörleri adını verdiğimiz ilaçlar verilir. Bu ilaçların etki mekanizması beyinde glutamat denilen maddeyi azaltmasıdır. Bireyin ev ve iş ortamı güvenli bir hale getirilmelidir. Hasta kişiyle iletişim ortamı oluşturulmalıdır. Not almak bireye yardımcı olabilir. Hastaya beslenme programı oluşturulmalıdır. Hastanın psilolojik problemleri olduğunda doktor kontrolünde antidepresan tedavisine başlanabilir. Hastaya egzersiz planlanmalıdır. Akdeniz diyeti uygunabilir. Hasta yakınlarına psikolojik destek sağlanmalıdır. Hastanın araba kullanmasına izin verilmemelidir. Hastayla anlaşılır bir şekilde konuşulmalıdır. Kısa, net cümleler kurulmalıdır. Emir verici tarzda ve kırıcı cümlelerden kaçınılmalıdır.

“ HATIRLA BENİ.”

Etiketler: #ALZHEİMER #unutma #hastalık