Bir denge sorunu: VERTİGO

Vertigo başlı başına bir rahatsızlık olabileceği gibi, başka hastalıkların habercisi olarak da karşımıza çıkmakta ve yaşantımızda pek çok yönden değişikliğe sebep olmaktadır. Vertigo da birey genellikle çevresinin kendisinden bağımsız olarak hareket ettiğini hisseder. Bu hissi kişi “Sanki yer ayağımın altından kayıyor. Ayağım boşluğa basar gibi oluyor.” diye tanımlar. Eşyaların etrafında hareket halinde olduklarını belirtir. Bunun yanı sıra kendi dengesinde de yanılmalar ve kayıplar oluşur. Çok zaman bulantı ve kusma vertigo’ya eşlik eder. Bu belirtiler vertigo’nun bulguları olarak karşımıza çıksa da nadiren de olsa sahip olduğumuz başka bir sağlık sorununu işaret ediyor olabilir. 

Vertigo da hasta dengesini sabit olarak koruyamaz. Baş dönmeleri, bulantı, kusma, terleme, halsizlik, yorgunluk da vertigo belirtilerindendir. Özellikle kulak ile ilgili şikayetler görülür. Kulak çınlaması, kulakta akıntı, işitmede azlık, kulakta dolgunluk hissi oluşmaktadır. Vertigoyla başlayan şikayetlerin sürdüğü döneme atak adını veriyoruz ve yoğun olarak geçirilen bir vertigo atağının süresi 1 güne kadar uzayabiliyor. Vertigo rahatsızlığı olan bireylerin çalışma şartları düzenlenmelidir. Denge kayıpları ve baş dönmesi sık yaşandığı için düşme riski ve travma olasılığı yüksek olacaktır.

Vertigo hastalığı belirtilerini taşıyan bireyler uzman doktora başvurmalı ve gerekli testlerini yaptırmalıdır. Günümüzde vertigonun teşhis ve tedavi edilmesindeki tıbbi gelişmeler oldukça iyi durumdadır. Vertigo tedavisi nedene yönelik olarak uygulanmaktadır. İlaç tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemleri kullanılır. Vertigo çeşitlerinden biri olan BeningParoksismalPozisyonelVertigo (BPPV) ‘da manevra yöntemi ile tedavi sağlanmaktadır. Meniere yani iç kulaktaki basınç artışı durumunda ortaya çıkan vertigo ise ilaç tedavisiyle iyileştirilmektedir. Meniere varlığı mevcut ise tuz tüketiminden kaçınılmalıdır. Vertigo ilaç tedavisiyle iyileşmeyecek kadar şiddetliyse cerrahi tedavi uygulanır. Vertigolu birey beslenmesine dikkat etmeli. Sigara ve alkol tüketiminden kaçınmalıdır. Hızlı hareketlerden kaçınılmalıdır. Denge kayıpları için denge ile ilgili egzersizlere başlanmalıdır. Hasta stresten kaçınmalıdır. Günlük aktivitelerinden baş dönmesi ve denge kaybı sebebiyle kaçınan hastalara destek olunmalı, aktivitelerin devamı sağlanmalıdır. 


Etiketler: #dengesorunu #vertigo #hastalıklar #dengesıvısı, #hızlıhareket