MALAZGİRT SAVAŞI

MALAZGİRT MEYDAN SAVAŞI

26 Ağustos 1071 yılında Selçuklu Sultanı Alp Arslan ile Bizans İmparatoru 4. Romen Diyojen arasında, günümüzde Muş'un bir ilçesi olan Malazgirt'te yapılan ve Selçukluların zaferiyle sonuçlanan savaştır.

Selçuklu Türk’leri 1070 yılından önce akıncı birlikleriyle yurt tutacak verimli topraklar arama girişimdeydiler, bu arayışın büyük çoğunluğu Anadolu’ya olmaya başladı şuan üzerinde bulunduğumuz cennet vatanın toprakları o gün atalarımız için en bereketli toprak olarak görülmüştür. Akıncı birlikleri zamanla daha fazla yer gezmeye yerleşmeye başladı. Gezdikleri bölgelerde Anadolu’nun halkına her daim adalet ve hoşgörü ile yaklaşmışlardır. Akıncıların hoşgörü politikası tabikide Bizans İmparatorluğunu tedirgin etmeye başladı. Bizans halkında akıncıların hoşgörüsüne karşılık Selçuklu safına geçmeleri gördükçe tedbirler almaya başladılar. Bunca olayın üzerine birde İmparator 4.Romen Diyojen’nin hanedan soyundan gelmiyor oluşu ona olan inanç ve desteği iyice azaltmaktaydı. Diyojen oluşan bu güvensiz ortamı dağıtmak için imparatorluğunda ona sadık olmayan devlet kadrolarını dağıtıp kendine sadık kişileri göreve getirdi. Artık Diyojen ’de tek hedef Anadolu’dan Türkleri atmaktı. 1068 yılında Pozantı'ya, ertesi yıl da Palu'ya kadar geldi, 1070' yılında ise Bizans ordusunu Kayseri'ye gönderdi.

Diğer tarafta Selçuklu ordusu ne yapmaktaydı. Selçuklu Anadolu üzerine akınlarının hiç bırakmadı Eğe denizi ve Marmara’nın güney yakasına kadar dayandı. 1071 yılında ise bir İslam devleti ve Halifeliğin temsilcisi Abbasi devletine karşı Şii-Fatimi Devleti harekete geçti. Bunun üzerine Abbasi devletine yardım için Selçuklu ordusunun bir kısmı ve ordunun başında Sultan Tuğrul Bey, oğlu Alparslan Suriye’den hareket ederek Mısıra sefere çıktı. Halep’i kuşatmaya başladı. Tabi bunu öğrenen Diyojen hemen harekete geçti. 200 bin kişilik karma (Frank, Norman,  Slav, Gürcü, Abaza Ermeni, Peçenek ve Uzlar)  bir ordu ile fırsatı değerlendirip Anadolu’dan Türkleri atma niyetiyle ordusu ile Sivas’a kadar geldi. Bu bölgedeki Ermeni prenslerini ve Ermeni halkını öldürttü. Mallarını da askerlerine yağmalattı. Bizans ordusunun doğuya doğru harekete geçtiği haberini alan Selçuklu Sultanı Alp Arslan, Mısır seferinden hemen geri dönme kararı aldı. Mısır seferindeki yorgun savaşçıları geride bırakarak yerine daha diri bir ekip ile yola çıktı. Alp Arslan savaş stratejisi olarak Türklerin Rey’e çekildiği haberini yaydı. Lakin Alp Arslan bu süreçte önce Diyarbakır’a geldi ve Bizans’a ait birçok kaleyi fethetti. Daha sonra Ahlat üzerinden Malazgirt’e geçti ve burada savaş hazırlıklarına başladı. Alp Arslan 200 bin kişilik düşman ordusuna karşılık 45 bin kişilik ordusu ve 10 bin civarı gönüllü Müslüman destekleriyle karşılayacaktı. Savaş başlamadan önce son kez kumandanlarından Sav Tigin’i barış için Diyojen’e gönderdi lakin barış teklifini reddetti.  Artık savaş kaçınılmaz son…

Selçuklu Sultanı devlet erkânının teklifleriyle savaşı Cuma günü yapmayı uygun gördü. Cuma namazından sonra başlayan savaşta Selçuklu ordusu "Turan Taktiği" ile akılcı bir taktik izledi. Türk ordusunun en bilindik ama en etkili savaş stratejisidir. Turan taktiğinde asıl gaye düşmanın savaş kurgusunu bozup çember içerisine almaktır. Bu bağlamda Alp Arslan ordularının bir bölümünü sağ cepheye diğer kısmını sol cepheye aldı ortadaki birlik ise düşmana önce saldırı daha sonra ise kaybetmiş gibi geri çekilerek düşmanın üzerine gelmesini sağlamak bu strateji başarılı bir şekilde gerçekleşti. Artık çember içinde kalan Bizans birliklerine bir darbede içerden vuruldu. Avrupa’daki Türk boyu olan Peçenek ve Uzlar saf değiştirerek Selçuklu birliklerine katıldı. Bizans’ın zulüm ve eziyetinden dolayı bir de savaşın Bizans cephesinde kötü gidişi Ermenilerinde taraf değiştirmesine sebep oldu ve artık bütün güç Selçuklunun eline geçti. Bizans’ın hazin sonuyla biten savaşta imparator Diyojen esir alındı.  Alp Arslan, İmparator'un tahmin ettiğinin aksine ona çok iyi davrandı, ona saygı ve hürmet gösterdi. İmparatorla koşulları ağır olan bir antlaşma yaptı. Müslüman esirlerin serbest bırakılması ve Bizans kalelerinin bırakılması karşılığında İmparator'un canı bağışlandı. İmparator ülkesine geldiği zaman tabi büyük hezimetin birde ülkesinde bedeli olacaktı. Muhalifleri tarafından tahtan indirildi. Gözlerine mil takılarak hapse atıldı.

Malazgirt Savaşı, Türklerin yeni vatanı olması için en büyük adım atılmış oldu. Anadolu'ya Selçuklu Türkleri ile diğer Türk boyları yerleştirildi. Doğudan gelen göçebe Türkler, Anadolu' da yerleşik düzene geçirildi. Ve artık Anadolu bir Türk yurdu ilan edildi.

Etiketler: