Uçuk nedir? Nasıl tedavi edilir?

Herpes Simpleks virüsünün sebep olduğu viral bir enfeksiyon olan uçuk bedenin her bölgesinde görülebilen lezyonlardır. Uçuklar içi sıvı dolu olan oluşumlardır, ağrı ve sızıyla seyredebilmektedir. Vücudun her bölgesinde görülebilecek olmasına karşın yüz, uçuğa en sık rastladığımız bölümdür. Ağız etrafı, dudak çevresi, burun ve çene de sıklıkla oluşabilmektedir. Uçuk oluşumu için yaş sınırı belirlemek doğru bir yargı olmayacaktır çünkü erişkinler de genellikle karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Uçuklar bulaşıcı özellik göstermekle birlikte direkt temas, ortak eşya kullanımı ve oral ilişki durumunda bulaşıcılık özelliği artmaktadır. Uçuk oluşumunda kesin tanı laboratuvar testleriyle konulmaktadır. Yaklaşık 10 gün içerisinde uçuk bölgesi kuruyup kabuklaşarak iyileşme dönemine girer.

Uçuk oluşumunun nedenleri arasında strese maruz kalma, yorgunluk, hamilelik, beslenme yetersizliği, alkol tüketimi, uygunsuz cinsel ilişki, grip ve ateşli hastalık geçirme, bağışıklık sisteminin baskı altında olduğu durumlar, aşırı heyecan oluşumu, AIDS, onkolojik rahatsızlıklar, hormonal değişimler, güneş altında fazla kalma, zararlı ışınlarla temas vb. durumlar bulunmaktadır.

Uçuk tedavisinde haplar, bölgesel ilaçlar veya uçuk kremleri doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Bazı durumlarda enjeksiyon olarak uygulanabilen antiviral ilaçlar da uçuk tedavisinde tercih edilmektedir. Dudak yüzeyi bütünlüğünü korumak ve tahrişi önlemek için dudak nemlendirici tercih edilmelidir. Böylece mikroorganizmaların vücuda girişi engellenecektir. Uçuk etrafında hissedilen ağrılar için ağrı kesici yine doktor kontrolünde tercih edilebilir. Uçuk bölgesi üzerine soğuk kompres uygulamak ağrıyı hafifleteceği gibi uçuk iyileşmesini de hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Uçuk oluşumundan korunmak için bağışıklık sistemi güçlü tutulmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır. Vitamin eksiklikleri için vitamin takviyesi yapılabilir. Bulaşmanın önlenmesi için ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır. Korunmalı cinsel ilişki sağlanmalıdır. Uçuk iyileşmesini kolaylaştırmak ve oluşturduğu rahatsız edici semptomları önlemek için sarımsak, aleo vera, limon gibi bitkisel yöntemlerden de faydalanılabilir

Etiketler: #uçuk, #dudakyarası