Sistit nedir? Nasıl tedavi edilir?

Sistit, idrar yollarının iltihaplanmasıdır. Özellikle kadınlarda çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bunun sebebi ise kadın idrar yollarının erkeklere oranla daha kısa olmasıdır. Temizliği iyi yapılmamış tuvaletler, havuzlar, ortak kullanım alanlarındaki riskli bölgeler sistit oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bunların yanı sıra menopoz döneminde olmak, idrar yollarında mevcut olan bir obstrüksiyon (tıkanıklık), hamilelik dönemi, hormon değişimleri, kullanılan bazı doğum kontrol yöntemleri, böbrek taşı oluşumunu da sistit nedenleri arasında sayabiliriz. Sistit ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır ve nadir de olsa böbrekleri etkileyebilmektedir.

Peki sistit oluşumunda kimler tehlike altında? Hormon değişiminin çok olduğu hamilelik döneminde olan gebeler, çok eşli olanlar, idrarı tam boşaltamama, diyabet (şeker) hastalığı bulunanlar, temizliğe önem vermeyen kişiler, idrar yollarında obstrüksiyon olan bireyler, idrar sondası kullanımı mevcut kişiler ve yaşlılık döneminde olan bireyleri sistit oluşumuna yatkın bireyler olarak sayabiliriz.

Sistit oluştuğunda vücudunuz birçok belirti vermektedir. İdrar yaparken ağrı, kesik kesik idrar yapma, karın bölgesinde ağrı, çok sık idrara çıkma, enfeksiyona bağlı ateşte yükselme, kötü kokulu idrar oluşumu, idrarda kan görülmesi, cinsel ilişki sırasında hissedilen şiddetli ağrı mevcuttur.Sistit tedavisinde ağrı kesici, antibiyotik, idrar yolu temizleyici tedaviler doktor kontrolünde uygulanmaktadır. Sistite bağlı ağrıyı azaltmak için kasık bölgesine sıcak uygulama yapılması iyi bir yöntemdir. Günlük olarak 2,5 lt su tüketilmelidir. İdrar tutmak idrar yolu enfeksiyonuna sebep olmaktadır. Bu yüzden idrar tutulmamalı, geldiği zaman ertelenmemelidir. Genital bölge florasına zarar verecek ürünler kullanılmamalıdır. Tuvalet temizliği önden arkaya doğru olmalıdır. Pamuklu iç çamaşırları kullanımı ve uygun sürede değişimi sağlanmalıdır. Menopoz ve hamilelik dönemlerinde sistit riski artacağı için uygun korunma sağlanmalıdır. Cinsel ilişkide korunma yöntemlerine dikkat edilmelidir. Banyo yaparken ayakta olmak enfeksiyon riskini azaltır. Giyilen pantolonların dar olmaması gerekir. Kafein, alkol, çay tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Girilen havuz ve kullanılan tuvaletlerin temizliğinden emin olunmalıdır. Sistiti olan kişiye oturma banyosu önerilmektedir.

Mesane enfeksiyonlarınızın farkında olun, bu hem erken teşhis ve tedaviyi sağlamakta hem de oluşabilecek komplikasyonları önlemektedir.

Etiketler: #idrarenfeksiyonu