Sinüzit nedir? Tedavi Yöntemleri nelerdir?

Sinüzit, yüz bölgesinde sinüs adı verilen boşluklarda iltihap oluşumu sebebi ile görülen bir sağlık problemidir. Sinüzitte dokularda şişme görülür ve sinüs boşlukları arasında iltihap oluşumu sebebiyle geçişte aksamalar meydana gelir. Sinüzit oluşumuna bakteri ve virüsler sebep olmaktadır. Sinüzit tedavi edilmezse başka birçok hastalığa neden olur. Tanı koymada KBB muayenesi, sinüs endoskopisi, tomografisi, burun salgısı kültür örneğinden yararlanılmaktadır.

Sinüzitin nedenleri arasında üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE), burun kemiğiyle ilgili sorunlar, eğrilik oluşumu, burun eti varlığı, geniz etinin mevcut olması, herhangi bir durum sonucu basınca maruz kalma sayılabilir.

Sinüzite özgü birçok semptom bulunmaktadır. Burunda tıkanma, yüksek ateş, öksürük, geniz akıntısı, kulakta dolgunluk hissi, yüz çevresinde ve göz etrafında basınç hissi oluşumu, baş ağrısı, burun akıntısı, halsizlik ve yorgunluk, nefeste kötü koku, boğazda yanma, horlama, mide bulantısı ve kusma sinüzite bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Sinüzitten korunmak için dışarıya ıslak saç ile çıkılmamalıdır. Rüzgara maruz kalmamaya özen gösterilmelidir. Anatomik yapılar ( burun eğriliği, burun kemikleri, geniz eti, burun eti ) tedavileri yapılmalıdır. Alerji durumu oluşumu tedavi edilmelidir. Tuzlu veya okyanus sularının burun akıntısının atılımını kolaylaştıracağı unutulmamalıdır. Tedavi doktor kontrolünde planlanmalıdır.

Sinüzit tedavisinde sinüzit belirtileri ortadan kaldırılmaya çalışılır. Burun tıkanıklığının açılması, rahat nefes alıp verme sağlanmalıdır. Eğer sinüzit oluşumu alerjiye bağlıysa alerji ilaçları kullanılarak kontrol altında tutulmalıdır. Sinüzit bakteri kaynaklı ise doktor kontrolünde antibiyotik kullanımı sağlanır. Uyurken başın yüksekte tutulması nefes alışverişini kolaylaştırmaktadır. Beslenmeye özen gösterilmeli, taze sebze ve meyveler bolca tüketilmeli; limon, portakal, greyfurt gibi bolca C vitamini içeren besinler tercih edilmelidir.

Sinüzitin cerrahi tedavisinde “Endoskopik Sinüs Cerrahi” veya ''Balon Sinoplasti Cerrahi” yöntemi uygulanmaktadır. Endoskopik Sinüs Cerrahisi ameliyatında amaç sinüs kanallarının tıkanmasına sebep olan anatomik oluşumların tedavi edilerek sinüs kanallarının açılmasını sağlamaktır. Balon Sinoplasti de ise amaç yüz, geniz ve alın bölgesindeki sinüslerin açılmasını sağlamaktır. Balon Sinoplasti iyileşmesi daha kolay tedavisi daha kısa süreli bir yöntemdir. 

Etiketler: #sinüzit #hastalık #tedavi