Siğil oluşumu ve Tedavisi

Siğil genellikle bağışıklık sistemimizdeki zayıflık nedeni ile görülebilen sert yapıda iyi huylu oluşumlardır. Siğile human papilloma virüs (HPV) ailesindeki virüsler sebep olmaktadır. Oluşumunun virüs kaynaklı olması da bulaşıcılığını artırmaktadır. Vücutta daha önce görünenin aksine oluşum gösteren sert yapılar oluşur ve genellikle deriden kabarık şekildedir. Bazen acı verici ve ağrılı tarzına da rastlamak mümkündür. Siğil oluşumunda risk faktörlerine siğile doğrudan temas halinde bulunmak, cilt üzerinde oluşan kesikler, temiz yapılmayan manikür pedikür uygulamaları, yeterince dezenfekte edilmemiş ortak kullanım alanları, bağışıklık sisteminin zayıf olması, tırnak yeme alışkanlığı olan kişiler, cinsel ilişki, bazı ilaçları örnek gösterebiliriz.

Günümüzde oluşum gösteren altı çeşit siğil bulunmaktadır. Bunlar : düz siğiller, cinsel bölge siğilleri, ayak tabanı siğilleri, basit siğiller, yaygın siğiller, ipliksi siğillerdir. Düz siğiller vücudun çeşitli yerlerinde oluşum gösterebilirler. Küçük yapıda ve düz şekildedirler. Ayak tabanı siğilleri ise nasıra benzer şekilde deri içinde bulunur. Genellikle ağrılı oluşum göstermektedir. Basit siğiller bireylerde kendiliğinden iyileşebilen siğil türüdür. Yaygın siğiller günümüzde sık sık karşılaştığımız el ve ayak parmakları üzerinde oluşan siğil çeşitidir. Cilt üzerindeki kesik, sıyrık gibi durumlarda oluşumu sık görülür. Genital siğiller ise cinsel ilişki ile bulaşma sıklığı yüksek olan siğillerdir. Genital bölge etrafında görülür. Tedavi edilmesi gerekmektedir. Kadınlarda rahim ağzı kanseri oluşumuna sebep vermektedir.

Siğil oluşumunu önlemek için bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gerekir. Stres oluşumu en aza indirilmelidir. Temizlik ve hijyeninden emin olunmayan ortak kullanım alanları tercih edilmemelidir. Kuaför vb. alanlarda dezenfekte edilmesi gereken ürünlerin dezenfekte işleminin uygun yapıldığından emin olunmalı. Bunun yanı sıra siğil tedavisinde doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Lokal yani bölgesel olarak uygulanan losyon ve kremler siğil tedavisi için tercih edilmektedir. Genital siğillerde de medikal tedavi ve cerrahi tedavi uygulaması bulunmaktadır. İlaç tedavilerinin yanında ayrıca kryoterapi (buz, dondurma) tedavisi, elektrocerrahi (yakma, koter) tedavisi, lazer yöntemi de siğil tedavisinde uygulanan yöntemler arasında bulunmaktadır. 

Etiketler: #siğil #elektrocerrahi #kryoterapi