Romatizma nedir?

Romatizma günümüzde her yaşta görülebilen eklemlerde iltihaplı sıvı birikimi ile seyreden bir sağlık sorunudur. Romatizma uzun süreli oluşan bir rahatsızlıktır ve kişinin yaşamını önemli ölçüde etkiler durumdadır. Vücudun savunma mekanizmalarında bozukluklara yol açabilir. Kemik, kas ve eklem etrafında ağrı ile karakterizedir.

İki şekilde karşımıza çıkmaktadır: iltihaplı romatizma ve iltihaplı olmayan romatizma. İltihaplı romatizmaya mikroplar neden olur ve immün sistemle ilgili sorunlar oluşur. Birey çok ağrı hisseder. Yaş aralığı yoktur ve her yaştaki kişide görülebilmektedir. İltihaplı olmayan romatizma eklemlerle ilgili problemler sonucu oluşur. Eklemlerde aşınma, incelme görülür. Romatizmal hastalıklar 4 çeşittir. En sık karşılaşılan tipi ise yumuşak doku romatizmasıdır. Eklem romatizmaları, iç organ romatizmaları ve bunların hepsinin eşlik ettiği romatizmalar da diğer romatizma çeşitleridir.

Romatizma şikayetlerinde kas ağrısı, kaslarda güçsüzlük, ateş oluşumu, tırnak yapısında değişmeler, deride sertlik, gözyaşı azalması ve gözlerde kuruluk, kızarıklık oluşması vb. bulgular görülmektedir. Bunların yanı sıra sistem şikayetleri de mevcuttur. Sindirim, solunum, kalp ve dolaşım sistemi de etkilenir. Nörolojik belirtiler de romatizmaya eşlik edebilmektedir. Böbrek fonksiyonlarında azalma görülebilir.

Eklem ve omurga romatizması belirtileri arasında eklemlerde ağrı, şişlik görünümü, eklem etrafında kızarıklık oluşumu, sıcaklık hissi, hareketleri yapmada zorlanma, halsizlik, el parmaklarında solukluk, cilt altında ele gelen şişlikler, eklemlerde sertlik, gözlerde iltihaplanma bulunmaktadır.

Romatizmanın erken teşhis ve tedavisi önem taşır. Doktor kontrolünde ilaç tedavisine başlanılmakta ve ağrıları azaltmak için ağrı kesici kullanılabilmektedir. Fizik Tedavi Uzmanı ile tedavi ortamı sağlanmalıdır. Hasta bireyin ve yakınlarının eğitimi önem taşımaktadır. Bireye özgü diyet planlanmalıdır. Egzersiz ve aktivite programı oluşturulmalı ve kasların güçlendirilmesi, eklemlerin korunması sağlanmalıdır. Hastanın kolay hareket etmesini sağlayacak yöntemler sunulmalıdır. Ortamlarda eklemleri koruyacak önlemler alınmalı, oluşabilecek hasar en aza indirilmelidir. Hastaya rehabilitasyon hizmeti sağlanmalıdır. Psikolojik yönden destek olunmalıdır. 

Etiketler: #romatizma, #iltihaplıromatizma