Onkolojik Sorunları olan çocuklar ve tedavi yöntemleri

Kanser, hücrelerin kontrolsüz biçimde bölünüp çoğalması ve anormal şekilde yayılımıyla karakterizedir. Nedenleri arasında genetik ve ailesel faktörler, immünolojik nedenler, radyasyon alımı, çevresel riskler, virüsler ve diğer faktörler sebep olmaktadır. Kanser tanısının konulmasında laboratuvar testleri, biyopsi örneği alınması, radyolojik testlerden yararlanılmaktadır.

Kanserin semptomları arasında kilo kaybı, tekrarlayan enfeksiyon oluşumu, lenf bezinde şişlik oluşumu, kemikler üzerinde oluşum gösteren ağrılar, burun ve diş etin de kanama oluşumu, solukluk, yorgunluk ve halsizlik, aşırı yorgunluk, karında şişlik vb. belirtiler yer almaktadır.

Kanserli çocuğun tedavisinde amaç kanserli hücrelerin yok edilmesi, yaşam kalitesinin artırılması, yaşam süresinin uzatılması yer almaktadır. Kemoterapi, radyoterapi, cerrahi tedavi, biyolojik ajan kullanımı tedavi yöntemleri arasında sayılmaktadır. Antimetabolikler, antitümör antibiyotikler, vinku alkoloidler, hormonlar, alkilleyici ajanlar, enzimler, platinum bileşikler ise kanser hücrelerini yok etmek için kullanılan kemoterapi ilaçları arasında sayılmaktadır. Bu ilaçlar vücut üzerinde birçok yan etkiye sebep olmaktadır. Öğrenmede güçlük, konsantrasyon bozukluğu, bulantı, kusma, ishal ve kabızlık, kansızlık, kiloda azalma, kalp ile ilgi sorunlar, adet kanında azalma, sperm oluşumunda yokluk, egzama, idrar yolu enfeksiyonu vb. kemoterapi yan etkileri arasındadır.

Radyoterapi, tümörlü hücreleri yok eder. Diğer tedavi yöntemlerine göre çevre dokulara minimal düzeyde hasar vermektedir. 10-15 dk sürmektedir. Yan etkileri arasında baş ağrısı, bulantı, kusma, pnömoni, kalp zarı üzerinde iltihap oluşumu, deri ile ilgili yan etkiler, ödem oluşumu, uyku hali, deride soyulma, eritem, kaşıntı vb. bulunmaktadır.

Etiketler: #kanser, #kanserhücreleri