Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı(KOAH)

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), kronik yani uzun süreli bir gidişata sahip olmakla birlikte hava yolu darlığı ile belirti veren bir hastalıktır. KOAH genellikle tek başına bir hastalık olmaktan uzaktır. Amfizem, bronşit, astım gibi hastalıklar da bireyde KOAH ile birlikte görülmektedir. Amfizem, kana oksijeni taşıyan hava keseciklerinin harabiyeti sonucu akciğerlerde elastikiyet kaybı ve nefes darlığı görülmesi ile karakterizedir. Sigara kullanımı ve çeşitli tahriş edici gazlara maruz kalmak hastalığın başlamasındaki en büyük etkenlerdendir. Hastadaki nefes darlığı tedavi edilmediğinde artarak yürüme, konuşma, merdiven çıkma gibi günlük yaşamdaki davranışlarda zorluk oluşturmaktadır. 35-40 yaş arası bireylerde risk fazladır. KOAH tanısının konulmasında solunum fonksiyon testleri, akciğer grafisi, kan gazı analizi vb. yöntemlerden yararlanılmaktadır.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’ nın belirtileri arasında aktivite veya egzersiz sırasında ortaya çıkan ve sürekli artan bir nefes darlığı tablosu, balgamlı veya balgamsız öksürük, hırıltı solunum sesleri, göğüs duvarında gerginlik hissi oluşumu görülür. Öksürük kış aylarında ve sabah uykudan uyanmayla artış gösterir. Zamanla göğüs kafesi genişler ve göğüs fıçı göğüs adını verdiğimiz göğüs şekline dönüşebilmektedir.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın önlenmesinde sigara kullanımı mevcutsa bu durumun sonlandırılması gerekir. Sigara kullanımının sonlandırılması KOAH’ ın ilerlememesini sağlayan en önemli faktördür. Sigara dumanı dışında hastanın nefes darlığına neden olabilecek kimyasal gazlara, solunum yollarını tahriş edici maddelere maruz kalmamaya özen göstermesi gerekir. Hastalara Uzman Doktor kontrolünde ilaç tedavisi başlanmaktadır. Hastaya oksijen tedavisi, nefes açıcı ilaçlar, antibiyotikler verilmektedir. Solunum yollarındaki nedeni mikrobik olmayan iltihabı azaltmak için hastaya soluk alma yoluyla kullanılan kortikosteroid tedavisi uygulanır. Hasta birey ilaçlarını düzenli kullanması konusunda bilinçlendirilmelidir. Hastanın bağışıklık sistemi korunmalıdır. Bireye özel diyet programı oluşturulmalıdır. Hastanın egzersiz planlaması yapılır ve aktivitelerine devam etmesi sağlanır. Hastanın istirahat etmesi önerilir. Nefes darlığı ve öksürme nedeniyle uyku düzeninde değişiklik oluşmuşsa rahatlatıcı ilaçlar doktor kontrolünde alınmalıdır. Hasta kişi nefes alma zorluğuyla ilgili anksiyete ve psikolojik sorunlar yaşıyorsa hastaya psikolojik destek alması önerilir. 

Etiketler: #koah #hastalık