Egzama (Dermatit) nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Egzama alerji, cildin birçok maddeye teması ve stres gibi nedenlerle ortaya çıkabilen bir cilt hastalığıdır. Deri üzerinde kabarık, kaşıntılı, kırmızımtırak renkli ve şişkinlik ile karakterize döküntüler oluşur. Egzama genellikle enfeksiyon sonucu görülen bir rahatsızlıktır. Enfeksiyon nedeniyle cilt üzerinde oluşan açıklıklar mikroorganizmaların vücuda girmesine ortam hazırlamaktadır. Her şeyden önce bilinmelidir ki egzama tedavi edilebilir bir hastalıktır ve kişiden kişiye bulaşması söz konusu değildir.

Seboreik egzama, nörodermatit, numuler egzama, atopik egzama, el egzaması, gravitasyonel egzama, kontakt egzama, asteatotik egzama günlük yaşamda egzamanın görülebilen çeşitleridir. Egzamanın birçok çeşidinin tanımlanmasına rağmen en sık görülen türü atopik dermatit adını verdiğimiz çocukluk döneminde görülen egzamadır. Atopik dermatit genetik yatkınlık ve çevresel oluşumların neden olduğu bir egzama türüdür. Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde karşımıza çıkmaktadır.

Egzema tedavisi için erken dönemde doktora görünmekte fayda vardır. Erken teşhis ve tedavi egzamanın ilerlemesini engelleyerek yaşamda oluşturduğu olumsuz etkileri de en aza indirmektedir. Doktor kontrolünde başlanacak ilaç tedavisi egzamaya bağlı oluşumları engellemektedir. Lokal ve sistemik ilaç tedavisinin yanı sıra topikal pomadlar da egzama tedavisinde kullanılmaktadır. Egzama oluşan bölgeyi kaşımak derinin kalınlaşmasına, egzamanın artışına ve geri dönüşü olmayan izlere ( deride koyulaşma ) sebep olmaktadır. Mümkün olduğunca egzama bölgesi kaşın mamalıdır. Stres egzama oluşumuna neden olduğundan günlük yaşamda stresten kaçınılmalıdır. Pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Deri kuru tutulmalıdır. Cildi tahriş edici maddelerden uzak durulmalıdır.

Egzamadan korunmak için bağışıklık sistemi desteklenmelidir. Beslenme düzenlenmeli, bol bol taze sebze ve meyveler tüketilmeli. Vitamin alımına özen gösterilmelidir. Stresten uzak durulmalı. Ev ve iş yerlerinde sıcaklığın düzeyine önem gösterilmeli, bulunulan ortam sık sık havalandırılmalıdır. Cilt nemlendirilmelidir. (El yıkamak veya duş almak gibi işlemlerden sonra cilt iyice kurulanmalı ve nemlendirilmelidir.) Pamuklu giysi ve ürünler kullanılmalı, üzerine toz çeken eşyaların kullanımından kaçınılmalıdır. Yün ürünler tercih edilmemelidir. Sıvı alımına dikkat edilmelidir. Az sıvı alımı kuru bir cilde sebep olmaktadır. Günde yaklaşık olarak 2 lt su içilmelidir.

Etiketler: #egzama, #dermatit,#nörodermatit