Çocuklarda Deri hastalıkları ve Tedavi yöntemleri

Cilt sağlığında oluşan rahatsızlıklar, son zamanlarda oluşum hızı gittikçe artan problemlerdendir. Cilt sağlığı sorunlarının yeni doğan ve çocukluk dönemlerinde görülmesi ebeveynler üzerinde endişe ve panik oluşturmaktadır. Çocukluk döneminde karşılaşılan dermatozlar çok çeşitlidir.

Enfeksiyonlar, güç doğum eylemi, travma etkisi, bazı hematolojik bozukluklar sebebiyle deri üzerinde peteşi ve purpuralar görülmektedir.

İmpetigo enfeksiyoz bir deri hastalığıdır. Zedelenmiş bir deri sonucunda oluşmaktadır. Kaşıntı, sıyrık, böcek ısırmaları zedelenmeye yol açmaktadır. Üzeri bal rengi kabukla kaplıdır. Ayırıcı özelliktir. İmpetigo eğer oynanırsa hızlı yayılma özelliği göstermektedir. Soyulmaya eğilimlidirler. Tedavisinde antibiyotik içeren merhemler ve bölgesel antiseptik solüsyonlar kullanılmaktadır.

Oral kandidiyazis çocuklarda ağız boşluğunda oluşur. Halk arasında pamukçuk adıyla bilinir. Eğer pamukçuk kaldırılırsa altı kanama eğilimi gösterir. Mantar enfeksiyonudur.

Deri tüberkülozu kötü beslenme, olumsuz yaşam koşulları, düşük sosyo-ekonomik durum sebebiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Erizipel A grubu hemolitik streptekokların neden olduğu bir durumdur. Deri altı dokunun enfeksiyonu sonucu oluşur. Halk arasında yılancık adıyla bilinir. Üst solunum yolu enfeksiyonu, erizipel, derideki sıyrık ve ezilmeler sebep olmaktadır. Deri üzerinde küçük ve parlak plaklar oluşturur. Bu oluşumu ateş, bulantı, kusma, titreme, eklem ağrısı, beyaz kan hücrelerinin sayısında artma izler. Yetişkinlerde en çok yüz bölgesinde görülürken çocuklarda göbek üzerinde görülmektedir. Kelebek şeklinde oluşum göstermektedir. Tedavisinde damar yolu ile verilen yüksek doz penisilin kullanılmaktadır. Islak antiseptik pansuman da başka bir tedavi yöntemidir.

Haşlanmış deri sendromu, süt çocukları ve 5 yaş altı çocuklarda görülebilmektedir. Ağır bir deri enfeksiyonudur. Yüksek ateş, yaygın eritem oluşumu, deride hassasiyet ile başlar.

Folikülit yüzeyel ve derin folikülit olmak üzere 2 şekilde karşımıza çıkmaktadır. Yüzeyel folikülit çocuklarda daha çok saçlı deride görülmektedir. Toplu iğne başı büyüklüğünde oluşumlar mevcuttur. Kuyruk sokumu bölgesinde görülen ve burun kıllarının koparılmasıyla oluşan folikülitleri derin folikülitlere örnek gösterebiliriz.

Uyuz oldukça kaşıntılı, bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Hijyene dikkat etmeme, sıkı temasta bulunma, ortak eşya ve yatak kullanımı, cinsel temas nedeniyle oluşabilmektedir. Geceleri ve sıcak artışıyla ortaya çıkan en çok parmak araları, karın, genital bölge, koltuk altı, kalçalar da görülen kaşıntı oluşumu mevcuttur.

Atopik dermatit astım ve saman nezlesiyle ilişkilidir. Ig E yapımının artmasıyla karakterizedir. Genetik yatkınlık en önemli sebebidir. Seboroik dermatit ise yağ bezlerinin fazla olduğu bölgelerde görülmektedir. Tekrarlayıcı özelliktedir. Çocukların yanı sıra yetişkinlerde görülme oranı oldukça fazladır. Saçlı deride sarı ve kahverengi renkte yağlı pullanmalar görülür. Bez dermatitinde deri kuruluğu yaygındır. Ayırıcı belirtidir. Bez değişiminin sık sık yapılması gerekir. Bez bölgesi kuru tutulmalı, havalandırılması sağlanmalıdır. Tedavi için ılık suyla bez bölgesi temizlenmelidir, bölgesel antibiyotik kremler tercih edilebilir. Çinko içeren bariyer kremlerin kullanılması sağlanmalıdır.

Etiketler: #derihastalıkları, #çocuk, #deri