Çocuklarda büyüme ve Gelişim bozuklukları

Çocuklarda büyüme gelişme bozukluklarına neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Doğum öncesi nedenler, genetik faktörler, hormonal etkenler, doğum sonrası nedenler bunlar arasında sayılmaktadır.

Boy kısalıkları beslenme bozuklukları, sistemik hastalıklar, sık ve uzun enfeksiyonların sebep olduğu bir rahatsızlıktır. Çocuğun boyu aşırı kısa ve 3. Persentilin altındaysa önemkli bir bozukluk var demektir. Nedenleri arasında merkezi sinir sistemi bozuklukları, doğumsal kalp hastalıkları, astım, diabet, anemi gibi kronik rahatsızlıklar, fenilketonüri, galaktozemi, endokrin bozuklukları sayılabilir. Belirti ve bulguları arasında uzayan sarılık, emmede tembellik, uyku hali, soğuk cilt, zayıf ve yavaş nabız, bağırsak fonksiyonlarında azalma bulunmaktadır. Tedavisinde anemi oluşumu önlenmelidir. D vitamininden zengin diyet sağlanmalıdır. İyi ve dengeli diyet oluşturulmalı, bireyin diyete düzenli olarak uyması sağlanmalıdır. Kabızlık için sıvı alımı artırılmalıdır. Pişmemiş sebze ve meyveler yedirilir. İlaç her gün aynı saatte alınmalıdır.

Cushing sendromu adrenal korteksin çok çalışması yani hiperfonksiyonu sonucu gelişmektedir. Adrenokortikotropik hormonun fazla salgılanması sonucu gelişir. Sodyum ve su retansiyonu nedeniyle hipertansiyon ve ödem gelişebilir. Ağızdan tuz alımı kısıtlanmalıdır.

Akondroplazi ikelet sisteminin bozukluğu sonucu oluşan boy kısalığı ile karakterize olan bir hastalıktır. En sık görülen isket displazisidir. Çok kısa ekstremitelere sahiptir. Uzun ve dar nefes borusu, büyük baş ile doğarlar. Alın çıkık, burun kökü basıktır. Motor gelişme geriliği görülür. Parmaklar kısa ve geniştir. Doğumda boy uzunluğu alt sınırdadır. Çocuk büyüdükçe boy kısalığı belirginleşir. Gidişatı iyidir. Etkin bir tedavisi bulunmamaktadır. İlaç uygulaması yapılmaz. Önemli olan çocuğun yaşına göre davranmaktır.

Down sendromu defektli sperm ya da ovumun birleşmesi sonucu ya da hücre bölünmesindeki hata nedeniyle gelişen, zigotta 21 nolu kromozomun normalden 1 fazla olmasıyla oluşan durumdur. Bu çocuklarda burun kökü çöküktür. Boyun gelişmemiş, bağırsak tıkanması, kusmalar ortaya çıkabilir. Yassı ve küçük burun vardır. İriste beyaz gri lekeler mevcuttur. Ağız boşluğu normalden küçüktür ve buna bağlı dil dışarda durmaktadır. Normal seviyeden düşük ve küçük kulak, el ve ayaklarda kısalık, 1. Ve 2. El ve ayak parmakları arası genişlik bulunur. Avuç içinde yatay bir çizgi vardır. Bu çocuklarda emmede yetersizlik ve iştahsızlık varsa beslenmesi için yeterli zaman ayrılmalıdır. Küçük miktarlarda beslenmelidir. Beslendikten sonra bebek hareket ettirilmemelidir. Aldığı besin miktarı izlenir. 

Etiketler: #çocukhastalıkları, #çoçuksağlığı #büyümegelişimi