Ağız yaraları nedenleri ve nasıl geçer

ORAL ( AĞIZ ) AFTLARI:

Küçük bir lezyon bölgesi olmasına rağmen, canımızı oldukça acıtan, bulunduğu bölge sebebiyle günlük yaşamda bizleri etkileyen ağız bölgemizde oluşum gösteren yapılar bulunmaktadır. Oral aftlar olarak adlandırdığımız bu ağız yaraları birçok bölgeyi etkilemekte ve yeme, içme, konuşma gibi hareketlerimize kısıtlama getirmektedir. Ağızda dil, yanak, diş etleri, damaklar gibi bölümlerde oluşur ve ağrı, sızı gibi fizyolojik belirtilerle kendisini gösterir. Bir bölgeye etki edebildiği gibi birkaç bölgede de görmek mümkündür. Kadınlarda oluşumu erkeklere oranla daha yüksektir.

Oral aftlar ağızda karıncalanma, sıcaklık hissi oluşumu, aft olan bölgede ağrı hissetme, kırmızı beyaz renkte lezyon oluşumu, tükürük salgısını kontrol edememe, ateş oluşumu ile karakterizedir.

Aftların oluşum nedenleri arasında bağışıklık sisteminin zayıf olması, ergenlik dönemi hormon değişimleri, kızlarda menstruasyon (adet) dönemi, B12 vitamini eksikliği, yetersiz beslenme, demir yetersizliği, çinko, folik asit eksikliği, sigara kullanımının mevcut olması, tüketilen gıdaların özellikleri (asitli gıdalar, ağız florasına olumsuz etki yapan besinler, sert kabuklu yiyecekler, çok tuzlu besinler, aşırı sıcak ve soğuk gıdalar vb.), Behçet Hastalığı, kemoterapi ilaçlarının kullanımı, bazı diş macunları, fiziksel travmalar, stres yaşamak, alerji durumları, sindirim sistemi problemleri yer almaktadır. Ağızda bulunan ve sınırı fazla olan derin yaralar kanser habercisi olabilir. Bu konuda dikkatli olunmalıdır.

Oral aftlar 7- 10 gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Tedavisi için vitamin ilaçları, antimikrobiyal gargara kullanılabilir. Kortikosteroid, gümüş nitrat, antibiyotik, lokal anestezik içeren ilaç kullanımı tedavi seçenekleri arasında bulunur. Bunların yanında çeşitli önlemler alınabilmektedir. Yemek yeme alışkanlığı düzeltilmeli, ağız florasını olumsuz yönde etkileyebilecek eylemlerden kaçınılmalıdır. Asitli gıdalar, gazlı içecekler, sert kabuklu besinler (ağızda kırılarak), aşırı sıcak ve soğuk besinler tüketilmemelidir. Bağışıklık sistemi korunmalıdır. Ağız bakımına önem verilmelidir. Sigara kullanımı sonlandırılmalıdır. Stres önlenmelidir. Diş macunu seçimine dikkat edilmelidir. Sodyum Lauril Sülfat (SLS) oranı düşük olan diş macunları tercih edilmelidir. Diş yapısındaki bozuklukların tedavisi sağlanmalıdır. Aftların neden olduğu ağrı rahatsız edici durumdaysa doktor tarafından önerilen ağrı kesici kullanılabilir. Dermatolojik hastalıkların bazıları aft oluşumuyla belirti göstermektedir. Dermatolojik hastalıklar açısından dikkatli olunmalı, uygun kontroller yaptırılmalıdır. 

Etiketler: #agızyarası #aft