En Tehlikeli 10 Spor

Spor, genel olarak fiziksel aktiviteler topluluğuna verilen isimdir. Dünyadaki her spor, mutlaka katılımcılarına belirli miktarda risk sunar. Bazıları varki risk boyutu artık ölüm tehlikesi boyutuna gelmiş durumdadır. Sizlerin için en tehlikeli 10 spor organizasyonunu derledik.

10.Boğa koşusu

Boğa koşusu, dünya çapında bilinen ünlü bir İspanyol festivalidir. boğa koşusu bir festival ismini alsa da aslında amaç arkadan salınmış kızgın boğalardan kaçmaktır. Boğalar festival alanında belirli parkura bırakılır ve parkur boyunca insanları kovalar. Festival kayıtlarına 20 ölüm ve 300 den fazla yaralı kaydedilmiştir.


9. Motosiklet Sürme

Modern yaşamda arabalar gelişim gösterirken motosikletlerde aynı oranda gelişim gösterdi. Bunu akabinde motosiklet ile uzun seferler yarışlar

Modern yaşamda Motosiklet sürmek, uzun mesafelere seyahat etmek ve en yüksek hızda dolaşmak için önemli derecede geliştirildi. Motosiklet kazalarının çoğu, küçük bir engel bile motosikleti devirebilir ve ölüme neden olabilir. Peki motosikletlerin spor da kullanımı ise, dağlık bölgeler, yarış pistleri ve dar ağaçlık bölgelerde yapılan yarışlarda meydana gelmektedir. Bunların büyük bölümü yüksek hız, yükseklik ve dar alanlarda yapılan kazalar sonucudur.

8. Boğaya Binme

İzlerken yüreğimizin hep hopladığı bir spor faaliyetidir. Boğa binmede temel amaç kızgın bir boğanın üzerinde boğanın tepinmelerine rağmen en uzun süre kalmayı amaçlamaktadır. Genellikle kızgın boğalar üzerindeki insanları düşürdükten sonra boynuzlarıyla veya ayaklarıyla onlara zarar verme ihtimali bu sporun en tehlikeli yanlarıdır. Başka bir boyutu boğanın binicisini fırlatması binici için sert düşmelere ve yaralanmalara sebep olur.


7. Amigo

Amigo, aslında görsel olarak göze hoş gelebilir lakin sporcular oyun sırasında takım arkadaşları ile yaptıkları hareketlerde aşırı basınç nedeniyle kemiklere ve omuriliğe zarar verebilir. Amigo nedeniyle bugüne kadar yaklaşık 20.000 yaralanma bildirildi. Hatta 2008 yılında yapılan bir gösteride lauren chang takım arkadaşının göğüsüne yaptığı sert bir vuruşta ölümüne sebep olmuştu. 


6. Büyük Dalga Sörfü

Büyük dalga sörfü, dünyanın en tehlikeli sporlarında biri olarak kabul edilir. Denizin temiz sakin sularındaki huzur ve güven, büyük dalgalarında ise tehlike ve korku vardır. Büyük dalgalarda yapılan gösteriler genellikle izleyicileri görsel bir şölen havasına soksa da aslında sporcular için mutlak bir tehlike arz eder. Büyük dalgalar yaklaşık 50 metreye kadar çıkabilir ve hızı saatte 60/80 km/ saat arasında devasa boyutlara gelebilir. Buda sporcular için büyük tehlike uyandırır. 

5. Base Jumbing / Bungee jumping

Adrenalin yükseklik tutkunlarının en sevdiği spor dalıdır. Tek bir ipe güvenerek aşağıya atlamak veya kilometrelerce yüksekten açılacağına inandığınız bir paraşüt ile atlamak bence ikiside çılgınlık. değer mi? dersiniz bence evet (tabi profesyonel bir ekip ile ve güvenlik önlemlerinin eksiksiz olduğu durumda)

Base jumbing (serbest/ temel atlama) base Jumbing genellikle toplu veya bireysel bir sporcunun özel hazırlanmış bir elbise içerinde kendisinini yer yüzünden bir kaç kilometre yukarıdan aşağıya bırakmasıyla yapılır. Belirli bir serbest düşmeden sonra yere yaklaşırken paraşüt açılır ve güvenli bir iniş sağlanır. Bungee jumping, belirli bir yükseklikten vücuduna bağlı bir halat ile baş aşağıya atlanılan bir spordur. Bu sporları tehlikeli kılan etkenler, paraşüt açılmaz, halat kopar ise, dengesiz bir iniş gerçekleşirse ve adrenalin zirve noktada olduğu için kalp krizi yaşayan insanların sayısının çokluğu böyle bir risk olduğunu da gösterir.

4. Heli-Kayak

İsminden de anlaşılacağı gibi, Heli-kayak kayakçılar için çok yüksek irtifada snowboard yapmak için helikopter kullanılan bir spordur. Yüksek karlı bir araziye helikopter ile getirilen sporcular buradan aşağıya kaymaya çalışırlar. Bu işteki en büyük tehlike sporcuların daha önce kayma yapılan bir yerde değilde kar üzerinde yapması bunun sonucu olarak alana hakim değil ve karşısına ne çıkacağını bilmiyor, kar kayış için hazırlanmadı bu yüzden çığ ihtimali çok yüksektir. En son olarak helikopter ile gelindiği için helikopterin pervanesi ile çıkan rüzgar çığ ihtimalini yükseltir.

3. Sokak Kızağı

Sokak Kızağı, ağırlıklı olarak bir kaykay üzerinde hız yapmaktan oluşan, yokuş aşağı yapılan bir spordur. Kaykayı sürerken yüksek konsantrasyon gereklidir, çünkü sırtüstü yatmak ve hızı kontrol etmemiz gerekir. Kaykayın molaları yoktur ve acil durumlarda bile herhangi bir sebeple durdurulamaz.eğer kontrol sağlanamaz ise saatte 150 kilometreye kadar hızlanabilir. Sokak Kızağının neden olduğu yaralanmalar ölümcül olup, yolların çok dar olduğu dağlık bölgelere girilmesi durumunda ölüme bile neden olabilir. Kaykay düzgün bir şekilde kullanılmadığında kolayca devrilebilir ve güvenlik önlemleri alınmaz ise sonuçları çok ağır olabilir.

2. Dağcılık

Dağcılık, dünyanın en zor ve tehlikeli sporlarından biridir ve kaya tırmanışı ve buzul tırmanışı olarak ayrılabilir. Yüksek irtifa ve engebeli arazi, riskin ana nedenleridir. Dünyanın en büyük dağı olan evereste her yapılan altı başarılı tırmanışa bir ölüm denk düşmektedir. Yüksek irtifa ve engebeli arazi riski dışında, hipotermi, hipoksi ve hatta ultraviyole radyasyona maruz kalmadan dolayı körlük çeken insanların olduğu görülmüştür. Bu nedenle, en uygun güvenlik önlemleri ile bu tırmanışları gerçekleştirmeniz tavsiye edilir.

1. Mağara Dalışı

Dalış Mağarası, penetrasyon dalışı olarak da bilinen dünyanın en hayati tehlike sahip su altı sporudur. Genellikle çok fazla kıvrımların olduğu mağaralarda sualtı dalışı gerçekleşir. Mağara Dalışı çok risklidir, muhtemelen saniyeler içinde hayatlarını kaybetmenize sebep olacak birçok sualtı kayaç vardır. Bu sporun arkasındaki en büyük risklerden biri olan bilinmeyen derinliğe sahip bir uçurum gibi. Dalış noktasında oksijen seviyesi çok alçak olacak ve uzun süre su altında kalınacaktır. Sualtı mağaralarındaki görünürlük oldukça düşüktür, bu da muhtemelen kaybolmalara sebep olur.

Etiketler: #tehlike #spor