Vazgeçilmezimiz çayı ne kadar tüketmeliyiz?

Toplumumuzda vazgeçilmez bir içecektir çay. Ana öğün sonlarında hatta ara öğünlerde, düzenlenen gün yemekleri, günün belirsiz dakikalarında sıklıkla tercih edilmektedir. Mevsimi de yoktur çay içmenin bizler için. Yazı da birdir, kışı da.

Peki bu kadar çok tüketilen çayın vücudumuzda oluşturduğu olumlu ve olumsuz etkiler nelerdir? Günlük olarak ne kadar çay tüketmeliyiz? Açık olacak şekilde şekersiz 4-5 fincan çay günlük olarak tüketilmesi gereken miktarıdır.

Siyah çay, yeşil çaya oranla daha az miktarda antioksidan barındırır. Ancak siyah çayda bulunan antioksidan madde özelliğindeki polifenol ve flavonoidler bireyi kanser türlerine karşı koruma özelliği gösterir. İçerisinde bulunan yüksek miktarda kafein oranı ile dolaşım, sinir ve solunum sistemi üzerinde olumlu etkiler gösterir. Beyin fonksiyonlarını güçlendirir, uyanık kalmaya yardımcı olur, konsantrasyonu artırıcı etkisi bulunur. Kan akışını düzenler. Kalp sağlığını korur. Ancak bağımlılık yapabileceği unutulmamalı ve normal sınırların dışına çıkılmamalıdır. Siyah çay içerisinde barındırdığı antijenler ile bağışıklık sistemini korur. Sindirim sistemi faaliyetlerini düzenleyici görev yapar. Vücutta yağ yıkımını artırır. Kilo almaya engel olur. L-theanine çayda bulunur ve stres azaltıcı etki gösterir. Rahatlama sağlar. Çay içinde bulunan fitokimyasallar ile yaşın ileri dönemlerinde ortaya çıkabilen osteoporoz adını verdiğimiz kemik erimesi oluşumuna karşı bireyi korumaktadır. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda ise çayın diyabet (şeker hastalığı) riskini düşürdüğü saptanmıştır. Ağız sağlığını koruyucu özelliği de bulunmaktadır. Diş çürümelerini önler.

Çayın birçok yararı olmasına karşın zararlarını da görebilmek mümkün. Çayın üst sınırlarda tüketimi kişi üzerinde çok sayıda zarara işaret ediyor. Çayın normal tüketimi sindirim sistemine iyi geliyor ancak bu sınır aşıldığında kişide konstipasyon (kabızlık) oluşumu görülebilmektedir. Yine çok tüketimi içerisinde kafein bulunması ve vücuda fazla alınması nedeniyle ishal oluşturabiliyor. Çay yine sindirim sistemi organlarından olan mide üzerinde ülser ve gastrit oluşumunu artıran bir içecek türüdür. Diüretik etkisi sebebiyle çok sık idrara çıkmaya sebep olmaktadır. Vücutta ödem oluşumunu artırır. Fazla su atılımı sebebi ile kuru bir cilt oluşumu baş gösterir. Böbrek taşı oluşumunu artırır. Ağız sağlığını koruduğu gibi eğer uygun ağız bakımına dikkat edilmez ise dişlerde sararma kaçınılmazdır. Çay demir emilimini engelleyerek demir eksikliği anemisine sebep olmaktadır.

Fakat çayın içine bir kaç damla limon damlatmanın demir emilimini düzeltme gibi bir faydası da vardır. Gebelik döneminde dikkatli tüketilmelidir. Yatmadan önce tüketilmesi uykuyu engelleyebileceği için uykusuzluk, konsantrasyon güçlüğüne sebep olmaktadır.

Etiketler: #anemi, #çay, #çayınfaydaları, #çayınzararları, #nekadarçayiçmeliyiz