Sağlıklı Gözler için En iyi 7 Yiyecek

Vücudumuzun her parçası ayrı kıymetlidir fakat bir çok kişiye göre gözler en değerli organımızdır. Günümüzde teknolojinin de etkisi ile göz sağlığı giderek bozulmaya başladı. Belkide bir yaşından itibaren gözlerde görme sıkıntıları baş gösteriyor. Peki bizler bu sıkıntılar ile nasıl mücadele etmeliyiz ne yemeliyiz derseniz. Sizler için hazırladığımız yararlı yiyecekler listesini okuyun.

7. Domates

Domates, domatese kırmızı renk veren likopen adı verilen bir karotenoid pigment içerir. Bu bileşik gözlerinizi güneşten gelen zararlı ışınlardan (UV gibi) koruyabilir. Vücuttaki yüksek seviyedeki likopen de, yaşlılarda görme kaybına neden olan bir durum olan maküler dejenerasyon riskini önleyebilir.

A vitamini, iyi bir göz görüşü için gerekli olan önemli bir bileşiktir. Domateslerde bulunur. A vitamini ayrıca gözün kornea denilen dış yüzeyini korumaya yardımcı olur.

Domatesler mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Gözleriniz için önemli bir besindir.

6. Badem


Badem, sadece göz için değil bir çok noktada tüketilen en sağlıklı gıdalardan biridir . badem, zararlı oksidanlara karşı savaşan güçlü bir antioksidandır. Gözlerin bazı kısımlarında biriken oksidasyon böyle giderilir. Bu nedenle bademler, gözlerinizi sağlıklı tutmak için günlük yeme listemize eklenecek en iyi yiyeceklerden biridir.

Bademler göz sağlığı için omega-3 yağ asitleri içerir. Bu sağlıklı yağ, gözünüzü iyileştirebilir ve göz tansiyonunu azaltabilir. Ayrıca görme kaybı ile sonuçlanan 'Glokom' adı verilen bir durumu da önleyebilir.

Günlük badem tüketimi, gözlerinizi makula dejenerasyonu ve katarakt da dahil olmak üzere yaşa bağlı sorunlardan koruyabilir.

5. Kırmızı Orman Meyveleri


Kırmızı orman meyvesi bazıları : Yaban mersini , çilek, ahududu, karadut erik, böğürtlen, nektari, üzüm, elma, vişne ve kiraz sayılabilir.

Kırmızı orman meyveleri(çilek ahududu), zengin miktarda C vitamini yani güçlü bir antioksidan kaynağı barındırır. C vitamini de glokom, katarakt ve makuler dejenerasyon gelişme olasılığını azaltabilir.

Lutein, yaban mersini ve ahududu zengin miktarda bulunan pigmentli bir besindir. Retinanın makula bölgesini mavi ışığı filtreleyerek oksidatif hasardan koruyabilir. Makula bölgesinin mavi ışığa karşı çok hassas olması nedeniyle.

Yabanmersini yemek gözlerde gece görüşünü ve kan dolaşımını artırabilir.

Yabanmersini, A vitamini açısından zengin bir meyvedir. A vitamini iyi bir görüş için önemli olan besindir. Ayrıca gözlerinizi iltihaptan koruyabilir.

4.Yumurta


Yumurta lutein ve zeaksantin denilen en önemli iki antioksidanı içerir. Bu iki antioksidan, gözlerinizi makuler dejenerasyon ve katarakt olarak adlandırılan yaşla ilişkili durumlardan korumada kilit rol oynar, her iki durum da görme kaybına yol açar. Yani günlük yemek listenizde mutlaka yumurtayı dahil etmelisiniz.

Sağlıklı, omega-3 yağ asitlerinin yeterli miktarda alınması, gözlerinizdeki optik sinire zarar veren glokom adı verilen bir göz bozukluğunu önleyebilir. Omega-3 yağları ayrıca gözler üzerindeki yüksek basıncı da kontrol edebilir.

Günlük yumurta alımı, retinadaki makula bölgesinin incelmesini azaltabilir. Göz görüşünü iyi tutmanıza yardımcı olur.

Yumurtalar mükemmel bir çinko kaynağıdır. Bu mineral, A vitamininin gözlerdeki koruyucu melanin pigmentini üretmesini sağlar.

3. Havuç


Belkide en çok duyduğumuz ve bildiğimiz yiyeceklerin ilk sırasındadır havuç peki göz sağlığı için nasıl faydaları varmış ona bakalım

Havuç, beta karoten bakımından zengin olan sağlıklı bir kök sebzedir. A vitaminine sahip besin maddeleri iyi bir göz görüşü için gereklidir. Vücudunuzdaki A vitamini eksikliği görme sorunlarına yol açar. A vitamini ayrıca, gözlerin şeffaf tabakası olan korneayı korumada da hayati bir rol oynamaktadır.

Lutein, havuçta bulunan önemli bir göz besleyicidir. Retinayı korur ve makuler dejenerasyon adı verilen bozukluğun gelişmesi olasılığını azaltır.

Günlük yenilecekler listesine havuç eklenmelidir. Vücudunuz yeterli lutein ve A vitamini alacaktır. Bu iki besin, gözlerinizi sağlıklı tutmak için gereklidir.

2. Somon Balığı


Somon balığı, sağlıklı bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Gözlerinizi sağlıklı tutmak için de önemlidir. Vücudunuz kararınca tüketilen bir somon balığı ile yeterli omega-3 yağ asitlerini alacaktır. Böylece, vücudunuz retina kuruluğu ve yaşa bağlı maküler dejenerasyonu etkili bir şekilde önleyebilir.

Kuru göz sendromu, gözün yeterli miktarda gözyaşı yapabilmesi için gözün kayganlaştığı bir durumdur. Kuru gözler net görüş kaybına neden olur. Somon balığı, kuru göz sendromunu önlemek için en iyi gıdalardan biridir.

D vitamini, gözler için önemli bir besindir ve somon balığında önemli miktarda bulunmaktadır. D vitamini, iyi bir göz görüşüne ve retina iltihabının önlenmesine yardımcı olur.

1. Yapraklı Yeşil Sebzeler


Yapraklı yeşil sebzeler: Marul, Maydanoz, Enginar, Kereviz, Brokoli, Ispanak, Brüksel Lahanası, Semiz Otu, Roka, Kara Lahana ve hardal otu bu kategorinin kolay bulunan üretilen yiyecekleridir.

Yapraklı yeşil sebzeler, lutein ve zeaksantin adı verilen en önemli iki göz besin maddesini içerir. Bu iki besin, retinanın makulalarını ışık hasarına karşı önleyebilir. Retinanın makula bölgesini koruyarak lutein ve zeaksantin besinleri, makuler dejenerasyon adı verilen yaşa bağlı rahatsızlık riskini azaltmaya yardımcı olur.

Yapraklı yeşil sebzelerin dengeli bir şekilde tüketilmesi, kontrast farklılıklarını tespit etmede gözün gücünü artırabilir.

Koyu yapraklı sebzeler beta-karotende yüksektir. Vücudunuz, yediğiniz yapraklı yeşilliklerden beta-karoten emilimi sağlanarak A Vitaminine dönüştürür. İyi bir göz görüşü sağlamak için gereklidir. A vitamini ayrıca gözlerinizi kurumasını önlemeye yardımcı olur. Gözlerin kuruluğu enfeksiyonlara ve görme yetisinde kayıplara neden olabilir.

Yapraklı yeşil sebzeler E Vitamini açısından zengindir. Göz merceğinin bulanıklaşmasıyla görmeyi etkileyen kataraktı önleyen önemli bir besin maddesidir.

Yapraklı yeşillikler mükemmel çinko kaynağıdır. Bu mineral, gözleri koruyan melanin adı verilen bir pigmentin üretiminde önemli bir rol oynar. Çinko ayrıca maküler dejenerasyonun gelişme riskini azaltabilir.

Etiketler: #göz #sağlık #meyve