Makarna faydalı mı? Zararlı mı?

‘makarna şişmanlatır’ Anlayışı doğru mudur? Bu makalemizde bunu araştırdık. Sağlıklı bir yeme düzeni içerisinde, belirli besin gruplarından her gün kişi ihtiyacına göre tüketmelidir. Biz besinleri 6 grupta inceleriz; süt ürünleri, et ürünleri, ekmek ve unlu gıdalar, sebze türü, meyveler ve yağ çeşitleri. Bu 6 grup içerisinde karbonhidrat gereksinmemizi karşılayanlar; ekmek ve türevleridir. Tahıla dayalı bir beslenme düzeni olan toplumumuzda; ekmek, makarna, bulgur, kuru baklagiller önemli karbonhidrat kaynaklarıdır. Çünkü sağlıklı yetişkin bir birey günlük enerjinin %60-70’ini karbonhidratlardan karşılamalıdır. Durum böyle olunca; makarnayı da yasaklamak yanlış olur.

Durum buğdayından yapılan irmiğin, su ve bazı zenginleştirici maddeler ile karıştırılması ve istenilen biçimler verilip kurutulması suretiyle elde edilen makarnanın, vücut için gerekli vitamin ve mineraller bakımından çok zengin bir besin. Kaliteli kuru bir makarnanın rengi altın sarısı gibi bir renkte olmalı ve kırıldığı zaman kuru, tok bir ses çıkarmalıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağızdır. Çok az (%1-1,5 minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Makarnada bulunan kompleks karbonhidratlar kana yavaş karıştığı için tok tutar. Metabolizmada, hemen enerjiye dönüşür. Şeker ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Beden gücü gerektiren işlerde çalışan kişiler için önemli bir besin maddesidir.

Peki, makarna nasıl tüketilmeli?

En faydalı şekli ile kıyamlı olabilir. Yoğurtlu ve ya peynirli olması da özel tercihler fakat soslu şekilde tüketimde dikkat edilmesi gereken en önemli husus yağ oranı ve katı yağların kullanım hatası sağlığa zararlı Trans yağlara çok dikkat edilmeli ve asla kullanılmamalı. Katkı maddeli toz şeklinde ki soslara da çok dikkat edilmeli içeriği bilmeyen şirketlerden bu tarz hazır soslar alınmamalı. Ketçap ve mayonez gibi ağır soslar da bir hayli tehlikelidir. Domates sosu en fazla yaygın olan sos çeşidi olmasına karşın içine atılan tuz ve acılı baharatların oranı nedeni ile zararlı olabilir.

Makarnanın zararları kısmı için yazıla bilecek bir şey yok aslında fazla karbonhidrat vücutta depolanır. Kilo alma sebebi budur. Tüketirken tıpkı öğrencilik yıllarında ki gibi gece uyumadan önce makarna yer yatarsanız basenlerde bel de göbekte çeşitli makarna şekilleri ile karşılaşırsınız. Dikkatli beslenen bir birey için makarna yemekte sakınca yoktur fakat doğru zamanda ve doğru miktarlarda olmak şartı ile . . . 

 

Etiketler: #makarna #zararlımakarna #makarnafaydası #durumbuğdayı