Fındık Bir Mucizedir Ve Faydaları Saymakla Bitmez Ama

Doğrudan veya dolaylı olarak bir çok hastalığa karşı koruyucu ve fayda sağlayan çok değerli bir besin kaynağıdır. Peki biz bu besini çiğ mi tüketmeli yoksa kavrulmuş şekilde mi tüketmeliyiz? Bir çok tüketicide ortak kanı kavrulmuş hatta tuzlanmış fındığın lezzet açısından daha güzel olduğu düşüncesi hakimdir. Fakat çiğ fındık ile kavrulmuş fındık arasında çok büyük farklar vardır. Bu makalemiz de çiğ fındığın faydaları ve çiğ fındık ile kavrulmuş fındık arasındaki farkları detaylandırarak inceleyeceğiz.

Fındık lifli bir besin olması sebebi ile sindirimi rahatlatır kabızlığı engeller. Protein karbonhidrat, antioksidanlar, riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin ve pantotenik asit  A,B,C, E ve K gibi vitaminleri; kalsiyum folat çinko potasyum demir ve manganez fosfor gibi minarelleri  omega -3 ve omega-6 gibi sağlık ve gelişim açısından çok önemli yağ asidi içermektedir.

Tüm dünyada en fazla üretimi Ülkemizde olan bu ürün inanılmaz faydalı ve her çocuğun günlük tüketim ile vücuduna alması gereken çok değerli bir besindir. B6 vitamini açısından da zengin. B6 vitamini; elektrik sinyallerinin hızını ve verimliliğini artıran ve sinir sisteminin düzgün şekilde çalışmasını sağlayan, sinirin kılıfı olan miyelinin yaratılması için gerekli bir vitamin olarak biliniyor. Ayrıca sinir sistemimizin sağlıklı bir şekilde işlev gösterebilmesi için seratonin, melatonin ve epinefrin gibi hormonların salgılanması B6 vitamininin desteği ile olur. Ayrıca yüksek yağ protein ve karbon hidrat içermesi sebebi ile tok tutmaktadır. Bir avuç fındık günlük beslenmede fazlasıyla yeterlidir. Fazla tüketilmesi durumunda kilo yapacağı gerçeğini unutmamak gereklidir. Vitamin açısından fazla olan besinlerin fazla tüketilmesi fayda sağlamaz fazla vitamin vücutta depolanmaz lakin besinde karbonhidrat oranı fazla ise vücut yağ olarak depo eder ve kilo alınmış olunur.

Fındık Kalp dostu olarak bilinir en önemli faydalarından birisi de kötü kolestrolü düşürmesi İçerisindeki oleik asit sayesinde kötü kolestrolü düşürür iken iyi kolestrol seviyesini yükseltir. Kalp krizi sebebi ile rahatsızlık yaşayan insanların bir çoğunda fındık tüketimi az olmaktadır. Ayrıca demir selezyum bakır mağnezyum gibi minareller içermesi sebebi ile kalp sağlı açısından büyük öneme sahiptir.

Genç kalmak isteyen birisi için en güzel antioksidanlara sahip besinlerden başta gelir. Deri rahatsızlıkları ve yenilenmelerde gözle görülür bir fark ortaya koymaktadır. Ayrıca anti oksidan özelliği olan besinler stersi azaltır ve depresyon riskine karşı korur.

magnezyum içerir kasların gelişimi ve sağılığına etki eder

E-Vitamini açısından zengindir. Kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını önleyerek anemi riskini azaltır.

Peki fındık kavrulursa ne gibi bir değişim olur kavrulmuş fındık zararlımıdır?

Fındıktan daha güzel bir lezzet elde etmek için kavurduğumuz şekli fındığın bir çok vitamin ve mineralin kaybolmasına sebep olur. Yağların kavrulması ile nem azalır daha yoğun ve yağlı bir besin haline gelir bir avuç fındık 200 kalori gibi yüksek yağ içeren bir besin halini alır. Sağlıklı yağlar hasar görürü ve  okside olması durumunda ise vücuda zarar verebilen serbest radikallere dönüşebilir. Kavrulmuş ile kavrulmamış arasında iki kat antioksidan farkı tespit edilmiştir.

Etiketler: #fındık #sağlıklıyaşam #A,B,C,EveKgibivitaminleri