Bitki çayları ve hazırlanışları

Papatya:

Ana vatanı Türkiye olan bu bitki sinüzite karşı en etkili bitkidir. Antidepresan özelliği ile de bir çok stres hastalığına iyi gelir. Mide yanmalarına iyi gelir ülser ve benzeri sağlık sıkıntınız varsa papatya çayı içmenizi tavsiye ederim. İyi bir papatya çayı hazırlamak için 3 yemek kaşığı kurutulmuş papatya çiçeğinin üzerine 0,5 litre kaynamış su ekleyerek 5 dakika demlenmesini beklemeniz yeterli. Daha sonra papatyayı süzerek çayınızı içebilirsiniz. Tatlandırmak için bal ve bir kaç damlacık limon ilave edilebilir.

Isırgan otu:


Bu şifalı bitki antioksidan, anti mikrobiyal, anti ülser ve ağrı kesici özelliklere sahiptir; bunun yanı sıra başta kalp damar sağlığı olmak üzere, böbrekler, solunum sistemi ve kemik sağlığı için faydalıdır.

Çay yapımında bu bitkinin kurutulmuş yaprakları ve çiçekleri kullanılır. Kaynatılan suya katılarak 5 dakika demlenmeye bırakılır ve ılık olarak tüketilir.




Rezene:

Pek çok vitamin ve mineral içeren bu şifalı bitkide başta sodyum, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor gibi faydalı minerallerin yanı sıra bolca A ve C vitamini bulunur. Şifa amacıyla rezenenin yaprakları ile çay yapılırken tohumları ve kökü gaz giderici olarak kullanılmaktadır.

Rezene çayını yapmak için 2 çay kaşığı rezene tohumunu bir büyük bardağa koyun rezene tohumlarını ezip fincana atın. Fincana kaynamış suyu ilave edip demlenmeye bırakın. 7-8 dakika sonra süzüp içebilirsiniz.

Ihlamur:

Sizi terleterek vücudunuzda var olan toksinlerin atılmasını sağlayan ıhlamur, ateş düşürücü ve öksürük giderici özelliği sayesinde grip ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde çok etkilidir. Migren ile sinüzite bağlı baş ağrılarınızı hafiflettiği bilinen ıhlamur, kaygı ve stresi azalttığı için panik atak tedavisinde de kullanılır. Bir miktar ıhlamur bitkisini kaynamış suya ilave ediniz 5 dakika sonra süzüp birkaç damla limon damlatıp içiniz.




Adaçayı:

Boğaz ağrısına iyi gelen ve sakinleşmenize yardımcı olan adaçayı, vücudunuzda var olan zararlı toksinlerin dışarı atılmasına yardım eder. Strese iyi gelen bu faydalı bitki, karaciğerinizi temizler ve safra kesenizin çalışmasını sağlar. Bir miktar adaçayı bitkisini kaynamış suya ilave ediniz 5 dakika sonra süzüp birkaç damla limon damlatıp içiniz.



Yeşil çay:

Yeşil çay E vitamini açısından çok zengin bir bitkidir. Bunun yanında aktif madde olarak keteşinler ve polifenoller içerir. Krom, manganez, selenyum ve çinko açısından da zengin olan yeşil çay aynı şekilde bir C vitamini kaynağıdır.

Çok güçlü bir antioksidan olan yeşil çay, içerdiği besin ve bileşenlerle sağlığımıza inanılmaz derecede katkıda bulunur.

Yeşil çay metabolizmayı güçlendirir. Yeşil çayda bulunan polifenol yağ oksidasyonu ve vücudunuzun aldığı gıdalar içerisindeki kalori seviyesinin dengelenmesini sağlar. Bununla birlikte bağırsakların çalışmasına yardımcı olduğundan dolayı daha kolay kilo verilmesini sağlar. Yeşil çay kan şekerinin yükselişini durdurur ve şeker seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bu özelliği ile ayrıca diyabet yüzünden meydana gelebilecek diğer hastalıklara yakalanma riskini azaltır

Nane:

Nane A vitamini deposudur ve bol miktarda A vitamini içerir, aynı zamanda C vitamini de vardır. Bunun yanında, kalsiyum, magnezyum, potasyum açısından çok zengin bir bitki olan nane, su omega-3 yağları, demir ve folatlar içermektedir. C vitamini açısından da zengin olduğunu söylemek mümkündür.







Etiketler: #yeşilçay, #nane,#adaçayı,#ıhlamur, #rezene, #ısırgan, #papatya, #bitkiçayı