Arpanın Faydaları

Arpanın nerede yetiştiği, nasıl kullanıldığı, faydaları nelerdir tüm soruların cevabı makalenin detaylarında bulabilirsiniz.

Arpa ve Buğday insanoğlunun hayattaki belkide en büyük umut kaynağı olmuştur. Yaşamın devamlığı için gerekli, besin zincirinin olmazsa olmaz halkalarındandır. Arpa dünya üzerinde toprağın olduğu her yerde yetişebilir desek biraz abartmış ama vermek istenen mesajı iletmiş oluruz. Arpa ülkemizde her bölgede yetişebilen bir tahıl türüdür. Bazı bölgelerde yetiştirilebilmesine rağmen Pazar payı daha yüksek olan ürünler yetiştirilmektedir. Arpa bu yüzden daha çok kurak iklimin hakim olduğu tarıma elverişli düz arazilerde yani İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da yaygın olarak üretilmektedir. Arpa hasadı bölge ve iklim şartlarına göre mayıs ayı ile başlar ağustos ayına kadar bölgesel olarak hasadı sürmektedir. Arpa genel amacı hayvan yemi olarak kullanılırken insanlarda bazı noktalarda arpayı kullanmıştır. Ekmek yapımında, kek ve kurabiyelerde arpa ana madde veya katkı maddesi olarak bileşenin içerisinde bulunmaktadır. Bunun dışında arpa bira yapımında kullanılmakta ve bu miktar üretime oranla hiçte azımsanmayacak miktardadır.

Arpa buğday kadar olmasada sofralarımda yeri olan bir besin kaynağıdır. Peki varlığı ile bizlere ne gibi faydalar sağlamaktadır. Arpanın faydaları;

·         İdrar söktürür.

·         Mesane ve idrar yollarındaki iltihapları temizler.

·         Böbrekteki taşlarının dökülmesine yardım eder.

·         Prostat büyümesini önler.

·         Boğaz ve yarım baş ağrılarını dindirir.

·         Dil iltihaplarını giderir.

 

Etiketler: #sağlıklıyaşam #arpa #tahıl #hububat