Anlık Tehlike Kalp Krizi

Akşamları televizyon izlerken kalp kriziyle gelen ölüm haberlerini sık sık duyar olduk. Ya da yolda yürürken kalp krizi geçiren bir bireyle karşılaşma ihtimalimizin gün geçtikçe arttığının farkındayız. Kalp krizinin ardından gelen ölümlerin çoğunda bu konuda bilinçsiz olmamız büyük bir orana sahip. Ya kalp krizi geçiren kişinin kalp krizi geçirdiğini anlayamıyoruz ya da bu konudaki ilk yardım bilgimiz de kalp krizi hakkında olduğu kadar az.

Bireyin kalp krizi geçirmesine ne gibi durumlar zemin hazırlar ve bu konudaki risk faktörleri nelerdir? Günümüzde prevelansı yüksek olan kronik hastalıklar hipertansiyon, diabetes mellitus (şeker hastalığı) , kolesterol dengesizliği, koroner damar hastalıklarını kalp krizi etyolojileri arasında sayabiliriz. Sigara, alkol alışkanlığı ve obezite de en az kronik hastalıklar kadar kalp krizini tetikleyici faktörlerdendir.

Kalp krizi koroner damar adını verdiğimiz kalbi besleyen damarlarda ani tıkanma ile seyreden bir durumdur. Erkeklerde 45 yaş üstü, kadınlarda ise 55 yaş üstü kişiler risk altında bulunmaktadır. Kalp krizi kişi üzerinde sürekli artış gösteren göğüs ağrıları, çabuk yorulma, nefes almada zorluk çekme, baş dönmesi, bulantı, kusma, terleme, sol kola yayılan ağrı gibi semptomlar gösterir.

Kalp krizinden korunmak için ritim bozuklukları ve kalple ilgi diğer farklılıklar göz ardı edilmemelidir. Sigara, alkol kullanımı olmamalıdır. Obezite oluşumu en aza indirilmelidir. Düzenli beslenme sağlanmalıdır. Şeker, tuz, yağ gibi besinlerden kaçınılmalıdır. Uygun aktiviteler oluşturulmalıdır. Tansiyon, kan şekeri ve kolesterol düzeyleri normal sınırlar içinde olmalıdır. Stresten uzak durulmalı.

Kalp krizi geçiren bir kişiyle karşı karşıya kaldığımızda sakin olmalı ve telefon ile acil yardım ekibine haber verilmelidir. Kalp krizi geçiren bir kişiye yapacağımız ilk yardım kişinin bedeninde oluşabilecek hasarı en aza indirmemizi sağlar. Kişi sırtüstü, düz bir şekilde yatırılmalı, kıyafetleri gevşetilmeli. Ani kalp durmasında dolaşım (nabız), solunum kontrolü yapılmalı. Eğer nabız alınamıyorsa kalp masajına başlanmalıdır. Her iki el hastanın göğüs kafesine yerleştirilmeli ve kollar kırılmadan uzatılmalıdır. Her basıda göğüs 4-5 cm aşağı çökmelidir. 30 kalp masajına 2 suni solunum oranında uygulanmalıdır. Dakikada en az 100 bası yapılmalıdır. Kalp masajı uygulaması düzenli ritimle yapılmalıdır. Bulunulan ortam havalandırılarak hastanın nefes alabilmesi sağlanmalıdır.

“KALBİNİN DURMASINI İSTEMİYORSAN, ONU ATARKEN KORU.”
Etiketler: #kalpkrizi, #anjiyo, #nabız, #sıkışma, #nabız