Yazılıma ve Programlamaya nasıl başlamalıyım

gelecek teknoloji ile şekil bulacak hayatımızın her alanına yerleşen teknoloji hızla büyümeye ve gelişmeye başladı. Bu gelişim yazılım ve kodlama önderliğinde oluyor hayatımızın bu kadar içinde olan kodlama öğrenilmesi gereken bir yaşam standartı oldu diyebiliriz. peki yazılım ve kodlama nasıl başlanılmalıdır ne yapılmalıdır.

Bu alemin kurucularından en iyi bir kaç tanesi aktif üniversite hayatını sonlandırdı ve hayata atıldı. Bir çok kişi olaya üniversite olmasada yazılımda başarılı olunur yorumunu kattı. fakat ters açıdan bakarsanız bu yazılımcılar neden üniversiteye gitti ? gitmeden de yazılımcı olabilirdi. veya üniversite başladığı ilk gün neden bırakmadı da (üniversiteye gerek yokmuş diyerek) 1-2 yıl sonra bıraktı dersiniz? Bu insanlar bu işte başarılı olmanın, hangi yolda yürünmesi gerektiğinin, iş piyasasını, yazılımın temelini ve kendine güven duygusu gibi bilgilerin bir çoğunu hep üniversitede aldıkları o 1-2 yıllık eğitime borçlular her kes 3. Ve 4.sınıfları görmeden bıraktıklarını konuşuyor kimse olayın ters açısı olan 1. ve 2. Sınıfları okuduğunu yazmıyor. Arkadaşlar burada demek istediğim üniversiteler çok önemli ne olursa olsun kesinlikle bir üniversiteye gitmenizi tavsiye ederim. Tabi üniversite tercihi önemli kaliteli bir üniversite önceliktir. Bir üniversitenin iyi olması size bir kaç programlama dili çok iyi seviyede öğretmek demek değildir. Bir üniversite öncelikle kültürdür size bir kültürü öğretir. Sizlere bilginin nasıl öğrenileceğini yani “öğrenmeyi öğretir” belki üniversiteden çıktığınızda yazılım diliniz zayıf olacak ama hayatta ne yapacağınızı ilerleyen zamanlarda ne öğreneceğinizi daha iyi bileceksiniz.

İkinci öncelik kaynak artırımı bilginin çağında en doğruyu bulmak istiyorsanız daha fazla kaynak ve daha farklı dillerde yapmalısınız bunu programlama dillerinin büyük bölümü İngilizce dilinde yazılmıştır. Haliyle o dile ait kaynakta ilk olarak birinci kişinin elinden oluşturulur. Her temel bunun üzerine kurularak gittiği için günümüz kaynaklarının %90’ı İngilizce olur haliyle bu işi daha kolay ve doğru bilgi ile öğrenmek istiyorsan İngilizce şarttır. Lise ve altı arkadaşlar programla ile ilgileneceksiniz üniversite öncesi bilgim olsun diye bir programlama dili öğrenmek yerine önceliğiniz kesinlikle İngilizce olsun buradan şu anlaşılmasın İngilizce bilmeden kod yazabilirsiniz güzel ürünlerde çıkarabilirsiniz ama işi büyütmek daha farklı kodlama modeli kullanmak isterseniz bu sefer kaynak sıkıntısı yaşarsınız kod yazmak için İngilizce şart değil ama kodun kaynağı için kesinlikle İngilizce şarttır.

Bu işte kararlılık çok önemlidir asla pes etmeyeceksiniz günümüz derleyicileri hataları gösterse de bir yeni yazılımcı çıkan hatalar karşısında çözümsüz kalır 3 saat, 5 saat belki 2 gün yapılan ufak bir hata programınızın çalışmamasına sebep olur. burada siz yeni yazılımcıların yapması gereken pes etmeden çözümü aramak bu sizin bu işe ne kadar yatkın olduğunuzu gösterir zamanla bu işte tecrübe kazansanız da hatalar her zaman karşınıza çıkar eğer sabredemem diyorsanız bu sektör size göre değil ufak bir bilgi olsun eğer bu bir ödev ve aynı ödev arkadaşlarınıza da verilmiş ise sakın cevabı söylemeyin onlara kendileri uğraşmalı ve bu işin zor yanlarını başta bilmelidirler eğitim hayatı bittiğinde ona kimse yardımcı olmayacak sabretmeyi kararlılığı öğrenmeli veya bu sektörden yönününü başka yere çevirmelidir.

Yukarıda sabretmek ve kararlılıktan bahsettim bunlar insan fıtratında olsada zamanla geliştirilebilir yeteneklerdir eğer ben yazılımcı olacağım ama çok sabırsızım hata oldu mu pes ederim diyorsanız sizler için bir tavsiyem bu işe ilk başlayan kişilerin biyografilerinin olduğu kitapları okuyun veya filmlerini izleyin mutlaka sizlerde azim uyandıracaktır.

Bu işi amatör düzeyde hobi amaçlı yapmak isteyenler sizler için hayat daha kolay ilgilenmek istediğiniz alanı (mobil-web) belirleyin ve sıkılana kadar uğrasın bir sistem bilmenize gerek yok sadece yaptıklarınızla mutlu olun

Birazda sizlerin bu makaleden beklediği asıl içeriğe gelelim yazılım için öncelik Algoritmadır. Algoritma, yol haritasıdır örnek olarak bir inşaat mühendisini çizmiş olduğu kaba taslak projeyi verebiliriz. Sizler bir proje geliştirmeden önce algoritmalar aracılıyla kodun haritalamasını yapabilir ve kod yazım safrasında rahatlıkla doğru kodu çıkarırsınız.

Programlama dillerine gelecek olursak günümüzde çok sayıda ileri seviye programlama dilleri mevcuttur. dünyada en popüler olan (2018 yılı için) 20 programlama dilleri. bu listeden sizlere kolay bir dil belirtemeyiz. Sizlerin kendi tercihi olacak onlar, aşağıdaki dillerden merak ettiğine tıklayın ve özellikleri neler, nerelerde kullanılıyor gibi o dile ait temel bilgileri edinin sonra sizin geliştirmek istediğiniz sistem için en uygun olanı seçin ve başlayın (liste her hangi bir sıraya göre dizilmedi)

· Java

· JavaScript

· C

· C++

· C#

· Objective-C

· PHP

· Python

· Ruby

· Matlab

· Visual Basic .NET

· SQL

· Assembly

· Go

· Swift

· R

· Perl

· Delphi

· PL/SQL

· Visual Basic

Aslında uzun bir liste gibi dursa da bunların dışında da mevcut ve piyasada kullanılan çok sayıda dil vardır. 

Etiketler: #yazılım #programlama #yazılımdilleri