Verimli ders çalışma nasıl olur?

Öğrencilerin büyük bir kısmı çalışıyorum fakat yapamıyorum cümlesini çok kullanır. Çok çalışıyorum ama istediğim gibi başarı elde edemedim ve ya bu ders bana göre değil der. Peki, çözüm ne? Ne yapsın öğrenciler kısa kısa başlıklarla verimli ders nasıl çalışılır anlatmak istiyorum

- İlk olarak hedefinizi belirleyin

Zor değildir bir hedef belirlemek gireceğiniz sınavın durumuna göre bazen büyük bazen küçük sınavlar olur hedefinizi buna göre belirlersiniz. Örneğin Üniversite hazırlık aşamasında bir öğrenci kazanmak istediği bölüm ve ya üniversite puan aralığını belirlemelidir. Hangi dersten ne kadar net toplanırsa bu aralık tutturulur bunu hesaplamak ve son olarak ta derslerde hangi konumdasınız hangi konularda eksiksiniz bunu netleştirmeniz gereklidir. Bazı konularda iyi bazısında zayıf bazısında ise hiç bilginiz olmaya bilir. Bunların konu sırasına göre çıkan soru sayısına göre bir sıraya koymalısınız.

- Programlı çalışma yapmalısınız 

Konu sırası netleşti ve konuların kaç saatte çalışma yılına sığacağı hesaplandıktan sonra günlük çalışma saatlerine yerleştirilir. Peki, günlük çalışma planı nasıl yapılmalı birazda bunları konuşalım okulu ve diğer etkinlikleri çıktıktan sonra kalan zamanı planlamamız gerekir. Haftalık bir program da örneğin pazartesi günü saat beşten sonra müsait olduğunuzu varsayıyorum. Bir saatin 45 dakikası ders çalıma ile geçince 15 dakika dinlenme. Matematik te karekök konusunu 45 dakika bir kitaptan çalışarak konu kısmını notlar da çıkararak çalıştıktan sonra 15 dakika mola verebilirsiniz. Bu kısım bazen kitap okuyarak, bazen konunun videosunu dinleyerek, bazen sosyal medya, bazen de spor yaparak kullanılmalı. Diğer saat başladığında ise konu anlatım bitmeye yakınsa soru çözümü yapılabilir 2.saati de o derse ayırmalısınız. Lakin 3. Saati başka bir derse ayırmak daha faydalı olur. Sıkılma ve bunalma ihtimaline karşı sözel bir ders olabilir devamı da bu şekilde planlanabilir.

- Planlı ders çalışmalısınız

Programda hangi dersler ne kadar ve ne zaman. Ne kadar tekrar yapmalısınız. Bunlar tamamen kendinize bağlı. Bazı öğrenci her hafta tekrar yapması gerekirken, bazı öğrenci iki hafta da bir, bazısı ayda bir. Verilen ödevler program da en uygun yerlere koyulmalı ve istenilen şekilde tamamlanmalı.

- Çalışma ortamı en uygun şekilde olmalı

Odada ışık seviyesi ne çok parlak ne çok sönük olmalıdır. Sizi ders motivasyonundan uzaklaştıracak her türlü elektronik eşya bilgisayar telefon ve benzeri uzaklaştırılmalı. Oda sıcaklığı yeterli şekilde sandalye masa yükseklik ve rahatlık ayarı düzgün olmalı. Kalem ve çeşitli materyaller renkli ve motive edici hatta dikkat çekecek şekillerde olmalıdır.

- Güzel not tutmalısınız hem anlaşılır hem de tekrar edilince geri bilgileri hafızanıza getirebiliyor olması lazım dipnotlarla arabada yolda teneffüste hatta klozette bile tekrarlar yapabilirsiniz

- Doğru beslenme çok önemli bir olaydır. Hem sağlıklı hem de enerjik olmalısınız bu sizin ders çalışma ve programı aksatma riskinizi azaltır

Spor yapın 15 dakika aralarda komik gelebilir ama amuda kalkın ayakları yukarıda tutun dinlendirici bir faydası olacaktır. Boynunuz ağrıdı diyelim basit bir egzersizle rahatlayabilirsiniz başınızı sağa ittirirken elinizle sola itin 5-7 saniye sonra tersini yapın daha sonra ileri geri yapınız 1 dakika sonra boyun ağrınız kalmayacaktır.

- Gece uykusu çok önemlidir. Çok geç kalmadan uyunmalı yatak ve yastıkta dinlendirici olmalıdır sabah erken kalkmak güzel bir kahvaltı sizler için dinlendirici ve güne hazır olmanızı sağlar

- Elektronik eşyalar ve sosyal medyadan olabildiğiniz kadar uzak durun sizi Dersten okuldan alıp sahte hayata çekecektir. Unutkanlık ve dikkat eksikliğine neden olur. 

Etiketler: #dersçalışmak, #verimliçalışmak, #egzersiz