Ulusal köpeğimiz Kangal

Türk milletinin övünç kaynağı olan Kangal, bugün Türkiye’nin ulusal köpeği kabul edilmektedir. Geleneksel çobanlığın yazılı olmayan kurallarından biri sürü koruma köpeklerinin kamuflaj gereği büyük ölçüde korumakla yükümlü oldukları küçük baş sürüleri ve yaşadıkları coğrafyanın genel tonuyla aynı renkte olmalarıdır. Kangal Köpeğinin krem renk tonları ve siyah maskesi, Sivas ve yöresinde yaygın olarak üretilen Akkaraman Koyununun aynı renk dağılımıyla örtüştüğü gibi ırka bozkırda güçlü bir kamuflaj da sağlar. Bu nedenle, Orta Asya’nın uçsuz bucaksız steplerinden farklı olarak Kangal Çoban Köpeği Türkiye’nin doğusunda nispeten dağlarla çevrili yaylalarda kendine daha izole bir alan bularak bugünkü tutarlı tip ve renk yapısına ulaştığı kolaylıkla söylenebilir. Kafa yapısı büyük çene küt ve kuvvetli dişler sivri ve sağlamdır. Göz kulak burun ve alın bölgesi siyahtır. Kulaklar kafaya yapışık üçgen biçiminde, çok uzun olmamaktadır.

Gözler, kafaya göre küçük yuvarlak altın veya kahverengi olmakta keskin bakışlara sahiptir. Kangal köpekleri önden bakıldığında bir aslanı andıran görünüme sahiptir. Boyun hafifçe öne eğik güçlü ve adaleli bir yapıya sahiptir. Vücut kare şeklinde kaslıdır, şişman bir yapıya sahip değildir. Ön ayaklar arka ayaklara göre daha kalın ve güçlüdür. Kuyruk yukarı doğru olmakla beraber normal zamanlarda aşağı doğru uyarıldığında yukarı doğru kıvrımlıdır. Renk ve post boz renkli olmakla beraber kırçıl siyahımsı da olabilir.

Tüm iri köpekler kangaldır ve tüm kangallar 90 cm omuz yüksekliğine sahiptir, altıparmak olamayan kangal değildir gibi yanlış bilinen gerçekler vardır. Önemli olan sağlıklı ve kangal ırkının üstün vasıfları taşımasıdır, aynı anne babadan doğan kangal yavrularının bazılarında çift tırnak olurken bazılarında olmamaktadır ve günümüzde sokak köpeklerinde ve av köpeklerinde fazla parmak yani çift tırnak bulunmaktadır. Kangal araştırma merkezinin araştırmaları sonucu altıparmak sayısının gen bozukluklarından oluştuğu bilinmektedir.

Korunmak isteyen aileler de, kangal köpeklerini bahçelerinde beslemektedirler. Çünkü bu köpekler sahibine karşı oldukça dost canlısıdır ve de tam bir koruyucudur.

Kangal köpeklerinin kürkü oldukça yoğun tüylerle kaplıdır. Bu da, kangal köpeği sahiplerinin en az haftada bir kere köpeğin sert kıllı bir fırça aracılığıyla taranmasını gerektirir. Bu uygulamanın amacı ise, köpeğin kürkünün sağlıklı ve de parlak olmasını sağlamaktır. Ki çoğu insan dost olarak gördükleri hayvanların görünümlerinin güzel olmasını isterler. Bunun dışında, bu köpeklerin bakımı oldukça kolaydır. Bu köpekler en çok, özgürce yaşayabilecekleri geniş bir yaşam alanına ihtiyaç duymaktadırlar.
 

Etiketler: #sivas #kangal #köpek