THALES kimdir?

M.Ö. yaşayan 7 büyük bilgeden en eskisi ve en ünlülerinden biri olan Miletli Thales bilimin pek çok alanına katkı sağladı ve geleceği aydınlattı. Mısır Matematik Okulu’nun ilk öğrencisi ve Doğa Felsefesinin kurucusu olan Thales her şeyin kaynağının su olduğundan yola çıkarak doğa görüşünü deneylerle geliştirdi. İleri görüşlülüğü ile astronomideki yeteneğini kullanarak kış vaktinde zeytin hasadının çok olacağını öngördü ve yanılmadı.

Yaşadığı çağın çok ilerisinde düşünebilen bilim insanı savaş zamanında bir nehrin aşılması konusunda nehrin kanallarla ikiye bölünerek su seviyesinin düşürülmesini önererek pratik çözümler üretebilen bir mühendis,denizdeki gemilerin arasında ki mesafeyi ölçmek için de yöntemler geliştiren bir matematikçi oldu. Aynı zamanda gök olaylarını takip eden ve güneş tutulmasını önceden hesaplayabilen bir gök bilimciydi. Büyük Bilgin Eski Yunan’ı matematik ve astronomiyle tanıştıran ilk kişi oldu. Piramitlerin yükseklikleriyle ilgilenen Thales bir gün Baş Rahip ve Firavun Amesis’le birlikte bir piramidi seyrediyordu Bas Rahip hükümdarının huzurunda bir yabancıyı güç duruma düşürmek için Thales’e piramidin yüksekliğinin ne kadar olduğunu sordu. Thales asasını alıp piramidin gölgesini bittiği yerde piramidi ve asasının gölgesinin uzunluğunu ölçtü. Daha sonra bir taş parçasının üzerine yaptığı hesapla piramidin yüksekliğini 280 dirsek olarak bulup Firavun’u şaşırtmayı başardı. Böylece dahi adam kendi adını taşıyan Thales Teoremini yani Geometrik Orantılar İlkesini buldu. Paralelleri homolog oranlı doğru parçalarını 2 sec üzreinde kesmesine dayanan geometrik ilkesine göre piramidin durumundan paraleller güneşin ışığını secantlar ise sırasıyla asadan ve piramidin yüksekliğinden geçen şekil doğrultulardı. Bu temellerle oluşturulan geometrik bağıntıların uzantısı bunun güneş tutulmasının geometrik prensiplerinin de ortaya çıkmasında yardımcı oldu. Büyük kaşif astronomiyle de ilgilenerek Batı Medeniyetinin Doğuya göre daha bilimsel bir yönde ilerlemesine yardımcı oldu.Öyle ki bir yılın süresini 365 güne bölen Thales güneşin çapını ölçtü ve kutup dairelerinin varlığından bahsetti. Aynı zamana da ay ışığının güneşin ışınlarını yansıtmasından işleri geldiğini söyledi.

M.Ö. yaşayan ve çağının binlerce yıl ötesini aydınlatan Miletli Thales bilim tarihinin en eski ve en bilgili bilim insanlarından birisi oldu.Matematikte ve astronomide batının ilerlemesinde büyük katkı sağlayan büyük dehanın buluşları ve öğretileri bilimin gelişmesinde son söz kapılar açtı.

Etiketler: #thales #ilkflozof