Televizyonun Zararları

İskoç kökenli john logie baird’ın icat ettiği Televizyon kullanılmaya başladığı 1925 yılından itibaren her geçen gün üzerine yenisini ve daha modernini koyarak günümüze kadar geldi diyebiliriz. günümüzde haber, dizi, film, yarışma ve spor programları denince aklımıza ilk gelen ekran televizyondur. Zamanla bu tarz programlar internet aracılıyla bilgisayar ve telefonlarımıza da insede, televizyon neredeyse her evin en köşesinde kendisine yer bulacaktır.

Televizyonun Zararları

Televizyon 1925 yılında icat edilse de, ülkemize gelmesi 1960’ların başını buldu. O zamanlar sayısı az ve siyah-beyazdı. Tabi sadece TRT günün belirli bir saat aralığında yayın yapardı. 90’ ların başı ile artık renkli televizyonlar ve yeni kanallar açıldı. Bu bilginin hızlı aktarımı açısından olumlu sonuçlar doğursa da zararlı yönlerinde olmuştur.

· Bağımlılık, eskileri söylemiştik imkan daha azdı ama hayatımıza 2-3 saatliğine bile olsa bir sosyal aktivite oluşturuyordu. Ama günümüzde 7/24 ve her evde erişim imkanı olduğu için televizyona karşı büyük bir bağımlılık oluştu insanlar televizyonun renkli ve eğlenceli dünyasına girdimi dışarıdaki soğuk hava cazip kılmaz oluyor artık buda saatlerce televizyon izlemeye izledikçe bağımlılık kazanmaya başlıyor

· Sosyal Aktivite Yetersizliği, bir nevi bağımlılığın doğurduğu sonuçlarda diyebiliriz. Sürekli telefon başında olan insanlar etrafından soyutlanıyor komşuluk,arkadaşlık hatta akrabalık ilişkileri bile neredeyse bitmiş seviyeye geliyor insanlar tanıdıkları ile zaman geçirmek, muhabbet etmek, gezmek, eylenmek yerine televizyon başında vakit geçirmekle uğraşıyorlar, tabi bunun tek sorumlusu televizyon değil ama pastada pay sahibi diyebiliriz.

· Kültür, Ahlak, günümüz televizyon programlarında kültür ve ahlak açısından olumsuz yönde etki sağlayacak çok sayıda program mevcut buda her yaş grubunda kültürel ve ahlaki unsurları zedeliyor.

· Şiddet ve Cinsel İçerik, yüzlerce kanal ve tv programı farkın dalık yaratmak ve dikkat çekmek için farklı projeler geliştiriyor genelinde bu projelerin büyük bir bölümde şiddet ve cinsel içerik mevcut buda geneli genç nesil olmak üzere çok sayıda kişi için olumsuz karakter oluşumuna sebep oluyor.

· Kutuplaştırıcı yönü, TV programları ve kanallar belli bir kesime ait (spor ekipleri, dini kuruluşlar, siyasi partiler) buda yayın sırasında kendi düşüncelerini aktarırken birbirlerine ağır ithamlar ve eleştiriler oluşuyor bunun sonucu sokakta iki kesimim mensubu arasında kutuplaşmaya sebep oluyor

· Sağlık (Radyasyon), televizyon plazma, LED, LCD fark etmeksizin radyasyona sebep olurlar bu da sağlığa zararlıdır.

· Sağlık(Görme), hareketsiz ve saatlerce televizyona bakan insanlarda genellikle çocuklar için bu oran daha yüksek görme yetisinde azalma hatta ileri safhalarda görme yetisini yitirmeye kadar gidebilir.

· Sağlık (Obezite), Televizyon karşısında saatlerce oturan bireyler hareketsiz kaldıkları için vücutlarındaki enerji atılamayacağından yağ olarak vücutta birikmeye başlar buda ileri safhalarda obezite riskini doğurur.

· Sağlık(Beyin Gelişimi), Sürekli aynı noktaya bakmak ve bakılan noktanın radyasyon yandığını düşünürsek, çocukların beyin gelişimleri olumsuz yönde etkilenebilir.

· Dünyayı çocuklara yanlış aktarım, izlenilen TV programlarında gerçek dışı çok sahne mevcuttur. Bu tarz programlardaki hayali düşman karakterleri dünya üzerine saldırılar düzenler buda çocukların bilinç altında hep tehlike ve korku içerisinde yaşamasına sebep olur. ters bir açıdan bakarsak hayali kahramanlar verilen süper güçler (uçma , koşma , yüzme , hızlı araç kullana bilme, silah savaşları vb. ) çocukların hoşuna gitmekte ve bunların gerçek hayatta olabileceğine inanmaktalar bunun bir örneği olarak kendisini örümcek adam sanan bir çoçuk 5.kattan kendisini yere bıraktı. Sonuç olarak çocuklara ve gençlere hayal dışı güçler, korkular ve dünya üzerinde olma ihtimali olmayacak saldırı kurguları lanse ediliyor.

· Tüketim, büyük ölçüde yine çocukları kapsasa da bu husus her yaş grubuna hitap ediyor televizyon üzerinde sağlıksız renklendirici ve koruyucu maddeler içeren yiyecek içecekler sanki güzelmiş gibi “ballandıra ballandıra” anlatılıyor. İnsanlar bu reklamlara bakarak bu ürünlere karşı bir istek uyanıyor daha sonra zararlı olmasına rağmen tüketimi başlıyor, başka bir örnek evinde olmasına rağmen daha yenisini sunan firmalar insanları ellerindekini sanki eskimiş kanısına getiriyor ve yenisini almak zorundaymış gibi bırakıyor bunun ismi bir nevi “moda” ama gereksiz yere ve bir çok kişi için israf niteliğinde oluyor.

· Uykusuzluk, bir nevi bağımlılığın doğurdu sonuç, insanlar 7/24 açık olan ve her saatinde program olan televizyondan kalmak istemiyorlar. geneli 15-25 yaş arası olan gençlerde çoğunlukla görülüyor. Gece programlarını takip etmek isteyen gençler uyuması gereken zamanda televizyon izlediği için uyanık ve hareketli olması gerektiği zamanda uyuyor buda hayatında dengesiz bir yaşam doğuruyor.

Bunlar en temel ilkeler insanlar bunların neredeyse hepsine dair bilgi sahibi ama o kadar güzel geliyor ki bu dünya bırakmak istemiyor. Çözüm üretmek belkide zor ama denemek lazım yoksa gelecek çocuklarımız için hiç iç açıcı olmayacak 

Etiketler: #televizyonzararları #televizyon #Televizyonbağımlılığı #çoçuklardabağımlılık