Telefonu Kim İcat Etti

Elimizden hiç düşürmediğimiz telefonlar acaba kim tarafından icat edildi dersiniz. Aslında bir çoğunuz bu sorusunun cevabını küçüklüğünden itibaren biliyordur. “Alexander Graham Bell ” ismi bir çok kişi için telefonun mucididir. Aslında öyle değildir. Alexander Graham Bell, resmi kayıtlara girmiş yani patenti almış ilk kişidir. Belki ondan önce yapılandan hiç bir zaman esinlenmedi bilemeyiz ama ondan önce telefona benzeyen bir buluş yapılmıştı.

Telefonların temel mantığı sesi bir elektiriksel veriye çevirip iletimi sağlamaktır. Bu kapsamda Elektriksel vuruşlarla sesi iletebilen ilk telefon, 1849 yılında, Küba’da Antonio Meucci tarafından kuruldu. Alexander Graham Bell ilk kez patent aldığında 1876 yılıydı yani ondan 27 yıl önce Meucci telefon benzeri bir ürün icat etmişti. Peki ne için kullandı veya neden patent almadı dersiniz? Meucci, telefonu hasta olan eşi ile haberleşme için geliştirdi. Eşi hastalığı nedeniyle 3 katta odasında iken meucci zemin katta bulunan kendisi arasında bir bağlantı kurması gerekiyordu. Bu kapsamda bir ürün geliştirdi. Ve bu ürün resmi kayıtlarda olmasa bile bir çok kişi için ilk telefon olarak görüldü. Meucci, yoksul birisi olduğu için patent başvurusu için gerekli parayı bulamadı ve “patent başvurusu” yapamadı.bir çok kaynak onun o tarihte telefonu kullandığını kesin bir dille söylüyor.

Tabi her ne kadar gönlümüz Antonio Meucci’de olsada telefonun kayıtlı ve resmi olan ilk mucidi Alexander Graham Bell’dir. O yüzden birazda ondan bahsetmemiz gerekiyor.

Alexander Graham Bell, işitme engelli çocuklara bir nevi günümüzdeki işaret dili tarzı bir dili öğretmeye öncülük etti. Bell, sağır öğretmenleri yetiştirmek için boston’da okul açtı. Okul daha sonra Bell'in 1873'te vokal fizyoloji profesörü olarak atanmış olduğu Boston Üniversitesinin bir parçası haline geldi. 1882'de ABD vatandaşlığına geçti. Bell, konuşmayı iletme fikrinden çok etkilenmiştiBu kapsamda geliştirdiği 1875'te basit bir sistem ortaya çıkmıştı. elektriği sese dönüştürebilen alıcı.

Tabi bu arada bell harici başka isimlerde telefonun icadı için çalışmalar geliştiriyorlardı fakat bell geliştirdiği telefon ile 7 mart 1876’da telefon adına ilk patenti aldı ve sonrasında hızla geliştirmeye başladı.

2002 yılında ABD Temsilciler Meclisi, telefonun icadında Meucci'nin çalışmasını kabul etti. 

Etiketler: #AlexanderGrahamBell #AntonioMeucci #telettrofono #telefon #icat