Sağlıklı Bir Kalp için Yenmesi gereken 5 yiyecek

Sağlık bu hayatta bizlerin kaybettikten sonraki kıymetini bildiğimiz yegane şeydir. Dünyada sağlık nedenli ölümlerin büyük bölümü kalp rahatsızlıklarıyla ilgilidir. peki kalplerimizin sağlığı için neler tüketmeliyiz.

5. Domates

Likopen, domateslere kırmızı renk veren bir fitokimyasaldır. Domateslerde bol miktarda bulunur. Yapılan araştırmalar sonucu likopenin kalp hastalıklarına yararlı olabileceği bulunmuştur. Eğer likopenin değeri yüksek olan domates tüketilirse, kan hücresindeki hasarlı DNA seviyesini azaltabilir. Likopen de kalori değeri düşüktür. Bu nedenle diyet listenize ekleyebilirsiniz.

domates tüketiminde, Trombosit dengesini sağlamada yardımcıdır. Trambosit, kanın renksiz hücre parçalarıdır. vücutta kanamanın durdurulması ve damar yatağında kanın pıhtılaşması işlevini görür. Azlığında yaralar kapanmaz çok olmasında ise damar içinde kan pıhtılaşması olur. ayrıca trombosit disfonksiyonu ciddi kalp sorunlarına neden olabilir. Domates böyle risklerin azalmasına iyi gelecek bir yiyecektir.

Domates Potasyum açısından zengindir. Ayrıca inme riskini azaltmada önemli bir unsurdur. Domates, kan basıncını dengelemeye yardımcı olur.

Uyarı: Tabi bunca özelliğin olması için tek uyarım doğal yetiştirilmiş domates tüketmeniz.

4.Koyu Çikolata

Koyu çikolata, flavanol içerir. Hücre hasarına karşı savaşmaya ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olan güçlü anti-oksidan özellikline sahiptir.

Koyu çikolataların dengeli tüketiminde, LDL kolesterol (kötü) seviyesini azaltabilir ve HDL kolesterol (iyi) oranını artırabilir. Bu şekilde, kalp hastalıklarının bazılarından sakınma şansınız olur.

Koyu çikolata, polifenol adı verilen biyoaktif bitki bileşiğini içerir. Bu bileşik, kan damarlarını sağlıklı tutarak ve tansiyonu düşürerek kalbinizi koruyabilir.

3. Ceviz

Cevizler, diyet ve sağlıklı beslenme listesinin olmazsa olmazı olan bir kuruyemiştir. Düzenli tüketiminde kalp sağlığınızı iyileştirebilirsiniz. Cevizler sağlıklı omega-3, yağ asitleri ve L-arginin amino asitleri içerir. Bu amino asitler kan pıhtılarının oluşumuna karşı savaşır.

Belirli miktarlarda günlük tüketilen ceviz, kolesterol düzeyini düşürür ve dahada önemlisi kötü LDL kolesterol seviyesini düşürür.

Düzenli tüketimde, Trombositin fazla olmasını engeller böylelikle kanın damarda pıhtılaşmasını önler.

Cevizler potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından zengindir. Bu elemanlar kan basıncını düşürmeye yardımcı olacaktır.

2. Yaban Mersini

Sigara, Uyuşturucu ve alkol gibi zararlı maddelerin tüketimi zamanla vücudumuzda birikecekti. Bu birikin maddelerin aşırı olması kalp sorunlarına neden olabilir. Yaban mersini hücreleri zarar görmekten korur ve kalp hastalıkları riskini azaltır.

Yaban mersini yemek vücudunuzda LDL kolesterol düşürecektir. LDL kolesterolün yüksek seviyesi, kardiyovasküler hastalıklara bağlı ana unsurlardan biridir. Yaban mersini günlük tüketimi kan basıncını düşürebilir ve atardamar duvarlarını güçlü tutabilir. Yaban mersini kardiyovasküler hastalıklara karşı savaşabilecek antosiyaninler açısından zengindir.

Yaban mersininde, sağlıklı bir kalp elemanı olan lifler bol miktarda bulunmaktadır. Lifler vücuttaki kolesterol seviyesini azaltmaya yardımcı olur. ayrıca kanbasıncını düşürmeye ve inme girmesine karşı yardımcı olur. 

1. Avokado

avokado Tekli doymamış yağların(Monosature) zengin olduğu bir besin kaynağıdır. Bu sağlıklı yağlar, kötü LDL kolesterol seviyesini azaltabilir. Bu nedenle, avokadoların kararınca yenilmesi kalp krizi ve felç riskini azaltabilir.

Potasyum açısından zengin avokado, kan basıncını etkili bir şekilde azaltabilir. Avokadolar ayrıca çeşitli kalp hastalıkları riskini azaltabilen sağlıklı omega-3 yağ asitleri içerir.

Avokado, bitki bazlı bir pigment olan zengin bir karotenoid kaynağıdır. Kardiyovasküler sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olur. E vitamini, kolesterollerin oksitlenmesini etkili bir şekilde yapabilir. E vitamini zengin miktarda avokado da vardır.


Etiketler: #monosature #karotenoid #kardiyovasküler #antosiyanin #LDLkolesterol #omega3 #yağasitleri #Larginin #likopen #trombosit #flavanol