Özgüven problemi nasıl aşılır?

Aslına bakarsanız öz güven eksikliği kişinin kendisini iyi tanıyamamasından kaynaklanmaktadır. Potansiyelinin ve kabiliyetlerinin farkına varan insan nere de ne şekilde başarılı olacağını bilir. Özellikle kendi potansiyelinize veya özellik veya kabiliyet veya yetenek ne derseniz öncelikle kendinize odaklan malısınız. Olumlu ve olumsuz yönlerinizi çıkardıktan sonra geliştirilebilir yanlarınızı risk alarak daha iyi hale getirmeli ve olumlu yönlerinize doğru evirilmelisiniz. Yaptığınız işi sevmek yaşadığınız hayattan zevk almak aslında buna bağlıdır. Bir özellik edinin sizde olan bir kabiliyeti öne çıkarın ve kendinize olan sevgi inanç bağını enerjiye çevirmiş olun. Bu sayede büyük oranda güveniniz artmış olacak. Olumsuz düşünceler insanları her daim geriye götürmüştür. Yapabileceklerinin çok gerisine iter ve zamanla tamamen karamsarlık sarar insanı. Kişi hayatta risk almak zorundadır.İşin doğrusu hayat seçimlerle dolu ve biz bir şeyleri seçeriz yeri gelir korkularımızı yener risk alır bir karar üzerine yürürüz, yeri gelir cesaretimizi kıramaz korkar çekinir daha garanti olanları kabulleniriz. İnsan kendi başına kalınca konu ne ise iyice düşünüp doğru kararı bulmalıdır. Neden kararlar önemli çünkü insan yanlış kararlar vere vere öz güvenini kaybeder. Ve zamanla aşağılık duygusu içine girer. Her hatasın da kişi tecrübe kazanmalı, dersler çıkarmalı ve bunu kendisine negatif değil pozitif yansıtmalı. Hiçbir insan doğuştan öz güvenle doğmaz zamanla dersler ve birikimler olgunlaştırır. En çok örnek verilen hayvandır belki bu konuda ama çok doğrudur: Kaplumbağa ne zaman kabuğundan başını çıkarır risk alırsa ancak o zaman yol alır.

Kişi bir ortamda konuşma yapacaksa ve heyecan stres yaşıyorsa; aklına getirmesi gereken bir şey var ‘’Bu konuşma bitecek ve ben yerime geçeceğim hayatta devam edecek geçip gidecek. Bunun yanında şu düşünce de önemli ‘’kendi kendine bir konuşma yapıyormuş gibi’’ sakinleşmeye ve olayları konuşmaları akışına bırakmak gerek. Yeni tanıştığınız insanların pozitif yönlerini görün iltifat edin ismini öğrenin ve ismi ile hitap edin. Bol bol kitap okuyun gazetelerde köşe yazarlarından mutlaka takip ettikleriniz olsun.

Bazen bir telefon konuşması bazen bir karşı cinsle yapılan konuşma bazen üstlerinizle yapılan konuşma… İnsan her zaman yapmadıklarından dolayı pişmanlık yaşar. Keşkelerle yaşar ve siz daha az keşke demek istiyorsanız heyecanınızı bir kenara bırakın ve yarınları düşünerek konuşun. En öne oturmaktan çekiniyorsanız gidin en öne oturun. Rezil mi olacaksınız olun! Yalan söylemeyin dedikodu yapmayın küfür ve argo konuşmayın. Açılmak istediğin birisi mi var gidin ve seviyorum diyin. Burs mu isteyeceksiniz çekinmeyin, işiniz ağır ve hakkınızı alamıyorsanız dile getirin, yere çöp mü attılar atma deyin, sıraya girmeyen birisi mi var sıra var deyin, müşteri mi geldi kalkın ayağa dik durun net bir el uzatma yapın tokalaşın konuştuklarınız kesin ve canlı olsun. Size bir şey anlatılıyorsa anlatan siz gibi hissedin ve dinlerken aynı zamanda anlatıyormuş gibi dikkat kesilin. Spor yapın. Resim çekinin medyada paylaşın. Ütülü kıyafet boyalı ayakkabı giyin. Saçlar ciddiyetli bakımlı olsun. Başkalarının sözlerini konuşmak yerine daha çok kendi kurallarınız ve sevdiğiniz şekilde muhattabiyet sağlayın. Kilolu iseniz kilo verin, para kazanamıyorsanız daha az harcayın. Hakkınızı yedirmeyin, daha ucuz varsa erinmeyin gidin bulun onu alın, gece uyuyacağınız zaman yalnızsınız herkes uyuduğunda düşünün eksik ve yükseklerinizi tek başınıza kalmaya çalışın tatile gidin gezmeye gidin ama tek başınıza olmalısınız ve buna benzer bir sürü örnek insan eğer öz güvenli olmak istiyorsa temel alışkanlıkları yerine oturtmalı. İstekli olacaksınız, azimli olacaksınız, dikkatli olacaksınız, cesaretli olacaksınız, disiplinli olacaksınız, çalışkan olacaksınız, saygılı olacaksınız…

İşin özü şudur eğer içinizden gele gele sizler bu alışkanlıkları uyguluyorsanız hiçbir sıkıntı yok. Lakin kendinizi zoraki sıkıla bunala yapıyorsanız bu alışkanlıkları olan arkadaşlar edinin. Beraber yaşayın ve her insandan doğru şeyleri öğrenin. Donanım kazandıkça kendinizi güvende hissedecek çok daha aktif ve enerjik olacaksınız. 

Etiketler: #özgüven, #özsaygı, #disiplin, #azim, #özgüvenkazanmak