Leonardo Fibonacci Kimdir? ve Altın Oran

Doğanın kanunlarını matematiksel düşüncelerle açıklamaya çalışan matematiğin sırlarını Araplardan alıp Avrupa ya aktaran Leonardo Fibonacci ortaçağ Avrupa sının en önce gelen matematikçisi olmuştur. İtalyan matematikçi. İtalya'nın Pisa şehrinde 1170 yılında doğmuştur. Babası Kuzey Afrika'da Cezayir'den İtalya ya gelenler için gümrük memurluğu da yapmış bir tüccardı. Cezayir, Mısır, Suriye, Yunanistan ve Sicilya'ya iş yolculukları yaptı. İlk matematik eğitimini Müslüman bilim adamlarından almış ve İslam âleminin kitaplarını incelemiş ve çalışmıştır. Avrupa'da Roma rakamları kullanılırken ve Sıfır kavramı ortalarda yokken Leonardo Arap rakamlarını ve sıfırı öğrenmiştir. 1200 yılında Pisa'ya geri döndü ve yolculukları sırasında edindiği bilgilerini kullanarak Avrupa'ya Ondalık sayı sistemini tanıttığı 'LiberAbaci' (Hesap Kitabı) yazdı.

Bu kitapla Avrupa’ya bugün kullandığımız Sayı sistemini tanıtmıştır ve temel matematik ( toplama, çarpma, çıkartma ve bölme) kurallarını birçok örnek vererek anlatmıştır. Fibonacci doğa ve sanat arasındaki ilişkiyi de gözler önüne sermiştir. Fibonacci aynı zamanda tavşanlarla ilgili derin etki yaratacak bir problemi de ortaya atmıştır. Fibonacci dört tarafı duvarlarla kaplı bir ortamda bir çift tavşandan yılda kaç tavşan üreyeceğini hesaplamak istedi.Ocak ayından başlayarak her ay her bir çiftin 1 aylık olduğunda yeni bir çift doğuracağını varsaydı.Çözüm üzerin de çalıştıkça ilginç tabloyu fark etti.Tavşan sayısı her ay kesin bir mantık sisteminde artmaktaydı.1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21.. gibi seride ki her sayı kendinden önce gelen iki sayının toplamından oluşmaktaydı. Bu cevap sürülerce tavşandan çok daha önemli kapılar açacak bir anahtar oldu.


İşte bu düzeni görmeyi sağlayacak anahtar Altın Orandı. Fibonacci dizide ki her sayının kendinden önceki sayıya bölümünün yaklaşık olarak 1.618’e yani Altın Orana denk geldiğini fark etti. Bu oran çevremizde o kadar çok kullanılmış ki ön iki dişin enini boyuna oranı bile altın oran kuralına göre yaratılmış. Evrenin keşfedilmesine yardımcı olan altın oran sayısının sembolüne adının ilk iki harfini temsilen Phi(Fi) denildi. Doğa da yaratılan güzelliğin ölçüsü olarak bilinen Altın Oran evrende eşi benzeri olmayan tek sayıdır. Görsel alanda güzelliğin tahtı bu harika sayı üzerine kuruludur. İnsan vücudundan çam kozalaklarında ki tanelere kadar doğanın pek çok detayında saklıdır. Leonardo Da,Vinci, Mimar Sinan gibi büyük insanlar yapıtlarında yine bu muhteşem sayıyı kullandı. 

Etiketler: #fibonacci #altınoran #matematik