Kan değerlerine dikkat

Kansızlık olarak tabir ettiğimiz anemi, vücudumuzda yeterli miktarda alyuvar (kırmızı kan hücresi) üretilmemesi veya hemoglobin sayısının yetersiz olması durumunda ortaya çıkmaktadır. Hemoglobin sayısının az olması oksijenin vücudun diğer bölümlerine yeterince ulaşmasını engeller ve anemi tablosuyla karşı karşıya kalırız. Vücutta meydana gelen büyük kanamalar, alyuvarların vücudumuzda yeterince üretilmemesi veya vücutta yok edilmesi anemiye zemin hazırlamaktadır.

Anemiyle nasıl tanışırız? Aneminin nedenleri arasında kanamalar, alyuvar yapım, üretim ve olgunlaşma yapısındaki bozulmalar, hamilelik, aşırı adet kanaması, beslenme yetersizliği, alkol alışkanlığı, bazı ilaçların oluşturduğu yan etkiler bulunmaktadır.

Aneminin belirtileri ise çok çeşitlidir. Oksijenin vücuda yeterince gönderilmemesi sonucu halsizlik, yorgunluk, kalpte çarpıntı hissetme, el ve ayaklarda üşüme, soluk cilt görünümü, saç dökülmesi, tırnaklarda incelme ve kolay kırılma, ağız içinde sık sık oluşan yaralar, baş dönmesi, baş ağrısı, iştahsızlık, dikkat de dağılma, konsantrasyon sorunları oluşur ve anemi günlük yaşantımızı oldukça etkiler. Anemi tanısı için gerekli tahliller yapılmalıdır. Tanı konulduktan sonra tedavi aşamasına geçilmektedir. Anemi tedavisinde nedene yönelik bir program uygulanır. Demir eksikliği anemisinde hastaya demir desteği sağlanır. B12 vitamini eksiliğinde B12 vitamini ve folik asit eksikliğinde de hastaya vücudunda yetersiz olan folik asit desteği sağlanır. Menstrüasyon yani adet kanamalarında kanama miktarı fazla ise Kadın Doğum Uzmanı ile görüşülmeli ve kanama kontrol altına alınmalıdır. Yeterli beslenme sağlanmalı. Kişiye özel diyet programı oluşturulmalıdır. Kırmızı et (sığır eti ve diğerleri), tahıllar ve yeşil yapraklı sebzeler demir yönünden zengin gıdalardır. C vitamini demir emilimini artırır. Greyfurt, portakal, mandalina, limon gibi meyvelerde C vitamini oranı oldukça yüksektir. Bireyin kan değerleri normal sınırların çok çok altındaysa kan transfüzyonu yani kişiye kan takılması sağlanmalıdır. Kişinin bağışıklık sistemi kuvvetlendirilmelidir. Düzenli olarak doktor kontrolü sağlanmalı, kan değerleri normal sınırlarda tutulmalıdır. 

Etiketler: #anemi, #saçdökülmesi, #elveayaklardaüşüme, #cvitamini